György
14 °C
24 °C

Hó az Akropoliszon

2004.02.13. 12:51
Az egész éjjel szakadó hó elvágta Athént külvilágtól: lezárták repülőterét, s a városba vezető, illetve onnan kivezető északi autópálya is alig használható a vastag hótakaró miatt.
A rideg időjáráshoz kevéssé szokott görög fővárosban, Athénban mínusz négy fok körüli hőmérséklet uralkodott pénteken. Az egész éjjel szakadó hó péntek reggelre úgyszólván elvágta a várost külvilágtól: lezárták repülőterét, s az Athénba vezető, illetve onnan kivezető északi autópálya alig használható a vastag hótakaró miatt. A szűkebb utakon még rosszabb a helyzet, számos út teljesen járhatatlanná vált, mert a havazásban megrekedt gépkocsik eltorlaszolják a sávokat. Elakadt autósok ezrei voltak kénytelenek a kocsijukban tölteni az éjszakát.

Az Akropoliszt húsz centiméteres hótakaró borítja, s még az athéni belvárosban is hólánccal közlekedtek a gépjárművek. A távolsági autóbuszok forgalma Görögország nagy részén szünetelt, és számos vonat sem indult útnak menetrend szerint.

Törökország, Ausztria is hógondokkal küzd

A tartós havazás nagy fennakadásokat okozott pénteken Törökország közlekedésében is. Harminc centis hótakaró borította az északnyugati országrész nagyvárosainak, köztük Isztambulnak, Bursának és Canakkalénak az utcáit. A közlekedés nehézségei miatt szünetelt a tanítás e városok iskoláiban. Az isztambuli repülőtéren számos légi járatot törölni kellett.

Pénteken is lezárva tartották a viharos idő miatt a Boszporuszt az átmenő hajóforgalom előtt. A tengerszoroson való áthaladásra váró, veszteglő vízi járművek közül két teherhajót a parthoz sodort a vihar. A felkorbácsolt hullámok miatt egyelőre nem tudják biztonságos helyre vinni a zátonyra került (orosz, illetve észak-koreai zászló alatt közlekedő) hajók matrózait.

Erős havazás tette próbára a péntek hajnali óráktól a közlekedő bécsieket is; az osztrák fővárosban a tömegközlekedési járművek késésekkel közlekedtek, s a személygépkocsik is csak araszoltak a behavazott utakon. Mivel az előrejelzések szerint az esti órákig nem várható, hogy alábbhagy a sűrű hóesés, a fővárosi elöljáróság fontolgatja: a havazás idejére felfüggeszti a belvárosban a viszonylag rövid várakozást lehetővé tevő fizető parkolás rendszerét, hogy ezzel is segítsen a havazás miatt nehéz helyzetbe került autósokon.

Nálunk enyhül

Németh Lajos meteorológus az Index érdeklődésére elmondta, hogy hazánkban nem kell számítani hasonló nagy hóra, csak gyengébb havazás, hózápor fordulhat elő helyenként. A következő napokban mérséklődik az éjszakai lehűlés, nappal néhol fagypont feletti hőmérsékletek is lesznek, de összességében az évszaknak megfelelő időjárás várható egészen a jövő hét közepéig. Csütörtöktől aztán megnő az esélye annak, hogy nagyobb hómennyiség hull Magyarországon is, de legfeljebb öt-tíz centiméter vastag hótakaró alakulhat ki, közlekedést nehezítő hóhelyzet nem lesz.

Az idojaras.hu szerint a fővárosban pénteken eleinte változóan, később erősen felhős lesz az ég, hószállingózás, kisebb havazás kialakulhat. A kezdetben élénk északnyugati szél mérséklődik. A hőmérséklet csúcsértéke -4 fok körül alakul, késő este -7 fok várható. Szombaton is kialakulhat havazás, de már enyhül az idő.

Magyarország keleti részén pénteken változóan, később erősen felhős lesz az ég, elszórtan hószállingózás kialakulhat. A hőmérséklet csúcsértéke -4, -1 fok között alakul, este -9, -5 fok várható. Szombaton eleinte változóan felhős lesz az ég, délután sokfelé számíthatunk havazásra. Nyugaton pénteken erősen felhős lesz az ég, ismétlődő havazásra lehet számítani. A hőmérséklet csúcsértéke -4, -2 fok körül alakul, késő este -7, -4 fok várható. Szombaton a Kisalföldön havazás, később havas eső kialakulhat. Napközben kevéssel fagypont fölé melegszik a levegő, miközben ismét megerősödik az északnyugati szél.