Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hótól elzárt falvak Somogyban és Zalában

2003.01.07. 13:21
Kedd éjszaka az egész országban intenzív havazás kezdődött. Az Útinform senkinek sem tanácsolja, hogy gépkocsival induljon el otthonról. Budapesten a buszok nem hagynak ki megállót, bár lassabban jutnak el céljukhoz. Zalában és Somogyban kedd délelőtt néhány település megközelíthetetlenné vált. A meteorológusok szerint a havazást felváltja a szibériai hideg. A hó egész nap esni fog.
Kedd éjszaka az egész országban intenzív havazás kezdődött. Az utak tisztítását mindenütt folyamatosan végzik, ám sok helyen a szél fújja vissza az utakra a korábban lehullott havat. Senki ne induljon útnak autójával - javasolja az Útinform szakembere.

Megközelíthetetlen települések Zalában és Somogyban

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Zala megyében kedd délelőttig körülbelül harminc centis hó esett, de az óránként 30-40 kilométeres erősségű szél okozta hóátfúvások számos helyen nehezítik, néhány településen pedig megbénították a közlekedést. Berke Zoltán, a Zala Volán Rt. személyforgalmi igazgatója azt közölte, hogy 15-30 perces késéssel érkeznek-indulnak járataik, de a megyeszékhely külterületeire, így Ebergénybe és Erzsébethegyre már nem tudtak felkapaszkodni a helyi járatok. - Nem tudtak bejutni a buszok Tilajújhegyre, az Egervárhoz közeli Csöngedmajorba és a dél-zalai Nemespátró községbe sem - mondta a személyforgalmi igazgató.

Nemespátróról nem jöttek be az iskolás gyerekek Surdra, a település valóban el van zárva a külvilágtól - tájékoztatták az Indexet a Nemespátró mellett fekvő Surd polgármesteri hivatalán. A hó szakad, a szél fúj, de a tizenhat kilométerre fekvő Nagykanizsa elérhető Surdról.

Somogy megyében a főutak is csak nehezen járhatók, több kisebb településre a kedd reggeli és délelőtti órákban nem tudtak bejutni az autóbuszok. Eigner János, a társaság szállítási osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a megyében közlekedő buszok 15-25 perces késéssel érnek célba. A Kapos Volán járatai négy somogyi kistelepülésre egyáltalán nem tudtak bejutni. Volt olyan település, ahová más típusú kisegítő buszt küldtek, amelynek végül sikerült megküzdenie a letisztítatlan mellékúttal.

A horvát-magyar határszakaszon az összes átkelőt lezárták.

A déli órákban az erős havazás miatt Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Bács-Kiskun és Békés megyében, valamint a Jászságban a legveszélyesebb a helyzet, a látótávolság helyenként 100-300 méterre csökkent, megközelíthetetlen település azonban erre nincs. Az országban egyedül Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Győr-Moson-Sopronban nem okoz gondot a havazás, valamennyi út járható, a közlekedésben nincs fennakadás.

Késnek a buszok

Budapesten is lelassította a közlekedést a havazás, ám járhatatlan utak még a budai hegyekben sincsenek. Ezen a területen az lassítja le a közlekedést (az autópálya-elágazástól egy óra alatt lehet eljutni a Dél pályaudvarig), hogy téli gumi hiányában sokan visszacsúsznak a lejtőkről. A hegyvidéki iskolákban sok gyermeket nem engedtek el szülei az iskolákba. Egyes intézményekből a tanulók fele hiányzik. Budai Mátyás, a budai autóbusz üzemigazgatóság igazgatója az Index kérésére elmondta: a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. munkagépei elsősorban a buszjáratok útvonalát tisztítják, így fennakadásra nem, csak késésre kell számítani. A BKV járművei egyetlen megállót sem hagynak ki, útvonal-módosításra nem kényszerülnek.

A Budapest Taxi ügyeletese az Indexnek elmondta, hogy a fővárosban minden út járható. Egyedül a II. és a XII. kerületet lehet a megszokottnál 15-20 perccel később elérni. Budapesten viszonylag könnyű közlekedni, köszönhetően annak, hogy sokan otthon hagyták autóikat.

Az országban elakadt néhány mentőautó, de nem kellett a katasztrófavédelem vagy a honvédség segítségét kérni, a járműveket ki tudták lapátolni a hó fogságából - tájékoztatta az Indexet Györfi Pál, az országos mentőszolgálat szóvivője. A fővárosban az egyfeladatra jutó idő a szokásos másfélszerese. A lelassult közlekedés miatt súlyos, személyi sérüléssel járó baleset nincsenek, ugyanakkor végtagsérüléssel járó gyalogosbalesetekhez az átlagosnál többször hívták a fővárosi mentőket.

A honvédség bevetésre vár
A honvédség készen áll arra, hogy katonákkal, technikai eszközökkel segítséget nyújtson, ha a hóhelyzet azt szükségessé teszi. A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Főigazgatósága kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a honvédség több mint 1800 katonával, helikopterekkel, lánctalpas, illetve gumikerekes terepjáró gépjárművekkel folyamatosan készenlétben áll.
A dokumentum szerint a honvédség elsősorban olyan helyzetekben nyújt segítséget a katasztrófavédelemben illetékes polgári szervezeteknek, amelyek speciális technikai eszközöket vagy különleges szakképzettséget igényelnek. Ilyen feladat lehet a téli időjárási körülmények között az ellátás, a sürgős szállítás. Speciális csoportok szükség esetén segítik a vízügyi szolgálat osztagait jég- vagy egyéb robbantási feladatok végrehajtásában is.

Hómunkásfelvétel

Kézi hómunkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. Szegedi Péter a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet jelentkezni munkavégzésre, s a nyolc órás műszakért 2100 forint nettó bért kapnak a kézi hóeltakarításra vállalkozók.

A szóvivő beszámolója szerint kedden a kora reggeli órákban nem volt fennakadás a budapesti tömegközlekedésben, a fővárosi utak enyhén hókásásak, de minden további nélkül járhatóak. Az Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 106 munkagéppel és 788 hómunkás segítségével tisztítja, illetve szórja az utakat.

Nyugaton köd, keleten hó

Az MTI kedd délelőtti híre szerint Bácsszőlőst kedd délelőttre teljesen elzárta a hó a külvilágtól. A Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi ügyeletes közölte: Magyarország felol a bácsalmási határátkelő gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált. Az Index megkérdezte Mondovics Mihály polgármestert, aki elmondta: a hír nem igaz, Bácsszőlős minden irányból megközelíthető. A községnek saját hókotró gépe van, azzal tisztították meg az utakat. A buszok menetrendszerűen járnak, így mindenki eljuthatott a szomszédos településekre dolgozni vagy iskolába.

A nyugati országrészben a keddre virradó éjszaka megindult intenzív havazás reggelre elérte a középső országrészt, és tovább húzódott kelet felé - tudta meg az MTI az Útinformtól. Erős széllökések nehezítik a közlekedést Baranya és Veszprém megyében, Fejér megyében pedig már több helyen 20-30 centiméteres hóátfúvások alakultak ki a 61-es és a 64-es főúton. A keleti országrészben a hétfői havazás nyomán a főutak egyelőre sónedvesek, az alsóbbrendű utak a letaposott hótól síkosak. A nyugati országrész nagy részét sűrű köd borítja, így néhol még a 100 métert sem éri el a belátható útszakasz hossza.

A havazás a vasúti forgalmat is késlelteti, elsősorban a Dunántúl déli részén, a Balaton déli partján. A Dombóvár, Kaposvár, Gyékényes vasútvonalon a behavazott váltók gyakori tisztítása miatt 20-25 perces késések is előfordulnak.

A meteorológiai előrejelzések szerint napközben még sokfelé várható havazás. Szerdán délen és keleten még havazás, máshol közepesen felhős idő várható, az éjszakai órákban pedig rekordhideggel, akár mínusz huszonöt fokkal is számolni lehet.