Valér
4 °C
8 °C

Budapestet is elérte a havazás

2003.01.09. 12:10
Az ország észak-keleti részét kivéve szinte mindenütt kisebb-nagyobb megszakításokkal havazik. Bács-Kiskun valamennyi településén felállítottak úgynevezett pihenőhelyeket, ahol melegedhetnek az úton rekedtek. Az országban jelenleg egy út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az ország déli részén mintegy 20, északon pedig 15 centiméternyi friss hó várható és a havazás pénteken is folytatódhat.
Az ország észak-keleti részét kivéve szinte mindenütt kisebb-nagyobb megszakításokkal havazik. A csapadékzóna elérte Budapest déli határát. Erősen havazik többek között Szegeden, Békéscsabán, Veszprémben és Pápán.

Rövidített útvonalon jár néhány pécsi busz

Éjjel egy óra óta esik a hó Baranya megyében - tudta meg az Index a megyei közútkezelő munkatársától. A friss hó vastagsága fél hétre négy-öt centiméter, ennél lényegesen több, tizenöt-húsz centiméter várható.

Járhatatlan utak nincsenek a megyében, de az egyre erősödő délkeleti szél bármikor emelhet hótorlaszokat. Jelenleg az összes munkagép az utak megtisztításán dolgozik. A munkát nehezíti, hogy a mínusz tizenegy fokos hidegben a só nem sokat segít. Aki teheti, ne induljon útnak személygépkocsival az ország délnyugati részén.

Pécsen több hegyvidéki buszjárat is rövidített útvonalon jár - tájékoztatta az Indexet a Pécsi Tömegközlekedési Rt. fődiszpécsere. A korlátozás miatt hat járat összesen mintegy tizenöt megállót hagy ki, mert a buszokat nem lenne biztonságos az egész vonalon közlekedtetni.

"Tegnap megtisztítottuk az utakat, most kezdhetjük elölről az egészet" - nyilatkozta az Indexnek a Somogy megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese. A hó hajnali 5 óra óta esik, a nem túl erősen fújó szél egyelőre nem emelt torlaszokat.

Veszprém megyében csütörtökön reggel óta erősen havazik, a délelőtt lehullott hó vastagsága 3-4 centiméternyire tehető. A meteorológiai előrejelzések szerint a térségben délutánra feltámad a szél a Bakony és a Balaton-felvidék térségében. Jugoszláviába csak hólánccal felszerelt gépjárműveket engednek be.

Tizenöt-húsz centiméter friss hó várható

A havazást hozó felhőzet tovább húzódik kelet és észak felé. Fél hatkor Baján kezdődött intenzív havazás, a havas, jeges utak járhatók. Reggel a Szentgotthárd-Siófok-Paks vonal alatt esik a hó. Az előrejelzések szerint hamarosan Budapesten is elkezdődik a havazás. A tájékoztatás szerint az ország déli részén mintegy 20, északon pedig 15 centiméternyi friss hó várható és a havazás pénteken is folytatódhat.

Bács-Kiskun déli részén kora reggel elkezdődött havazás már az egész megyét elérte. A bácsalmási térségben már 5-7 centiméter a frissen lehullott hó vastagsága, de egyelőre még sehol sincs fennakadás a közlekedésben. Bács-Kiskun valamennyi településén felállítottak úgynevezett pihenőhelyeket, ahol melegedhetnek az úton rekedtek. A befogadó helyekről minden vasútállomáson, autóbusz pályaudvaron, illetve a polgármesteri hivatalokban szerezhetnek tudomást a rászorulók.

Reggel Csongrád megyét is elérte a havazás. Az utakat 7 óra körül 1-2 centiméteres hó borította. A megyei állami közútkezelő kht. ügyeletese elmondta: gyenge a szél, nincsenek hóátfúvások.

Késnek a vonatok

A MÁV vonalhálózatán, valamennyi vonatjárat közlekedik, a havazás és a hideg időjárás miatt azonban késések előfordulnak - áll a Mávinform Indexhez eljuttatott közleményében. Almásfüzítő állomáson továbbra is váltóállítási gondot okoz a hideg időjárás, ezért a Budapest-Komárom-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon 20-30 perces késésekre kell számítani. A Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza, illetve a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon 10-15 perces késésekkel közlekednek a személyszállító vonatok.

A Budapest-Kunszentmiklós-Tass állomás közötti szakaszon is nehezebb a váltóállító-berendezések kezelése. Az erre utazók 15-20 perces késésekkel számoljanak. A szombathelyi, a pécsi és a szegedi területi vasút-igazgatóság nagy részén is késnek a vonatok - 10-15 percet - a havazás, illetve a hófúvás miatt.

Egy járhatatlan út van az országban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sehol nem havazik, a szerdai tucatnyi járhatatlan út közül már csupán a Pere-Abaújszántó útvonalon nem lehet közlekedni. A megye területén jók a látási viszonyok, a szél is elállt. A főutak hókásásak, a mellékutak havasak. Jelenleg 23 kombinált sószóró és hótoló gép dolgozik az utak szélesítésén, tisztításán.

Az éjszaka egyébként hideg volt, a rekord azonban elmaradt. Az Index információi szerint mínusz tizenkilenc foknál sehol sem volt hidegebb éjszaka, így elmaradt a csúcsdöntés. Ezen a napon a leghidegebb értéket 1923-ban mérték Miskolcon. Akkor mínusz 26 fok volt.

Pécsen a tanulók többsége megérkezett az iskolába

A pécsi önkormányzatnál most gyűjtik be az adatokat arról, hogy mennyien jutottak el a tanintézményekbe. Tóth Béla, a pécsi polgármesteri hivatal közoktatási osztályának csoportvezetője az Indexnek elmondta: nem végleges adatok szerint a tanulók hetven százaléka jelent meg az iskolákban. Elképzelhető, hogy a holnapi napra, Toller László polgármester kérésére, rendkívüli szünetet rendelnek el a pécsi iskolákban.