Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megérkezett a tél

2005.01.25. 16:56
Már két megyében esett nagyobb mennyiségű, helyenként tíz centiméteres hó, miközben egyre inkább télire fordul időjárásunk, és egyre többfelé kell havazásra számítani. Az erős, helyenként viharos északi szél hófúvásokat is okoz, a közlekedés időjárási feltételei jelentősen romlanak, csúszós havas utakra kell számítani. Európábantöbb helyütt is szélsőségesre fordult az időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint Európa északkeleti területén hideg van, napközben sem melegszik -5 fok fölé a levegő, és éjszaka többfelé -15 fok alatti hőmérsékletet mérnek. A kontinens nagy részének időjárását egyre inkább egy mediterrán ciklon alakítja, délnyugati áramlással nagy nedvességtartalmú, ugyanakkor északról hideg levegő áramlik a kontinens középső területi fölé. A Német-lengyel Alföldön, a Kárpát-medencében és a Balkán-félszigeten borult az ég, többfelé esik a hó.

Vas és Győr-Moson-Sopron megye hó alatt

Hóátfúvások nehezítik a közlekedést Vas megyében és egyre jegesebbé válnak az utak, közölte az MTI-vel kedden délután a Vas Megyei Állami Közútkezelő Kht. útügyeletese. A 40-45 kilométer per órás sebességű, észak-északnyugati szél hordja a lehullott nyolc-tíz centiméternyi havat, a megye szinte összes útján hóátfúvások vannak. Jelenleg Szombathely és Vát között, valamint Szombathely és Vép között vannak a legnagyobb hóátfúvások, de nehéz közlekedni Szombathely és Bük között is. Kedden több olyan esetet is jeleztek, ahol rövid időre járművek akadtak el a hóban, de mindenkit sikerült hamar kiszabadítani.

A vasi közútkezelő huszonhat géppel mindenütt takarítotja és sózza a főutakat, de ahogy csökken a hőmérséklet - különösen ott, ahol hóátfúvások vannak - a csapadék kezd újra lefagyni és ez rendkívül síkossá teszi az utakat. "Ha a meteorológusok által beígért újabb jelentős havazás bekövetkezik, igen komollyá válhat a helyzet" - mondta az útügyeletes.

Győr-Moson-Sopron megyében kedden hét-nyolc centiméter hó esett, a főutak sónedvesek, a mellékutak hókásásak, de minden út járható - közölték az MTI-vel az Állami Közútkezelő Kht. megyei szervezetének ügyeletén. Fertőszentmiklós és Kapuvár térségében kisebb hóátfúvások is keletkeztek. Keddre virradóra tizennyolc hóeke és sószóró dolgozott az utakon. Nap közben tizenhat gép folyamatosan sóz és takarítja az utakról a havat, amelyet a szél a síkvidéken állandóan visszafúj a földekről az utakra. A szél erőssége a prognózisok szerint átlagosan óránként harminc kilométeres lesz, a széllökések azonban elérhetik a hetven kilométeres óránkénti sebességet is. Az erős széllökések nyomán Fertőszentmiklós, Farád, Páli és Kapuvár térségében számottevő hóátfúvásokkal kell számolni.

Harminc centis hó is lehet

A MÁV ügyfélszolgálatán az MTI-nek elmondták, hogy a Varsóból és Münchenből érkezett nemzetközi vonatok esetenként félórát is késnek, a belföldi forgalomban azonban egyelőre nem okoz fennakadást a havazás. A havazás nem okoz zavarokat az autóbusz közlekedésben, tájékoztatta az MTI-t Mihályka Imre, a Kisalföld Volán helyközi üzletág igazgatója.

Az Országos Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét ara, hogy a hét közepétől havazásra, hófúvásokra lehet számítani, így nagy mértékben romlanak az út- és látási viszonyok. Az ORFK arra kéri a közlekedőket, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott időjárási körülményekhez.

A következő huszonnégy órában a Kárpát-medencében téli idő várható, országszerte havazással. Az ország nagy részén a kialakuló hóréteg vastagsága meghaladhatja a tíz, helyenként a harminc centimétert. A szerda estig szóló, eleinte délnyugaton, szerdán már országszerte várható havazás, szerdán délkeleten átmenetileg havas eső is lehet. Az északi, északkeleti szél megerősödik, szerdán sokfelé viharossá fokozódik, hófúvásra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet mínusz egy, mínusz hat, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nulla, mínusz öt Celsius fok között alakul.

Szélsőséges időjárás Európa legtöbb országában

Nyugat- és Dél-Európa több országában szélsőséges téli időjárás uralkodik, havazással, heves szélrohamokkal, rendkívül nehézzé vált útviszonyokkal; az időjárásnak több sebesültje és halálos áldozata van.

Spanyolországban több mint tíz fokot zuhant a hőmérséklet, a Pireneusokban kedden rádiójelentések szerint mínusz tizenöt fokot mértek, Mallorca szigetén fagypontra zuhant a hőmérséklet, délben sem emelkedett a hőmérő higanyszála plusz hat fok fölé. A sziget egyes területein havazott, három hegyi utat lezártak. A hatóságok külön felszólították a prostituáltakat, hogy a hideg miatt ne álljanak ki az utcákra.

Spanyolországban a havazások miatt hét országutat lezártak, huszonkét úton csak hólánccal lehet közlekedni. Az ország északi részén az állami vasúttársaság átmenetileg több vonalon szünetelteti a közlekedést. A kormány hatezer főnyi polgárőrséget mozgósított, 675 hóekét vetett be, és hatvanezer tonna sót készített elő.

Nyugat-Európa legtöbb országát kedden is hó takarta, és a hét végén kezdődött hideghullám a jelek szerint még több napig eltart. Bordeaux központjában keddre virradóra megfagyott egy 44 éves hajléktalan asszony. Ausztriában a havazások következtében számos közúti baleset történt az A1-es autópályán, és továbbra is érvényben van a hármas fokozatú lavinaveszély. Az elmúlt hét végén három halottja és egy eltűntje volt a lavináknak.

Törökországban az eljegesedett utakon több súlyos, köztük néhány halálos baleset történt, az ország középső részén utak százai járhatatlanok, és sok település el van zárva a külvilágtól, a keleti és délkeleti hegyvidékeken a hóesés okoz súlyos gondokat.

Macedóniában a havazás következtében mintegy kétszáz baleset történt az utakon, és az ország egész területén megnehezedett a közlekedés. Koszovóban a rendőrség egy nap alatt több mint száz közlekedési balesetet regisztrált. Bulgáriában az első nagy téli havazás nyomán szintén rekord számú baleset történt, köztük egy halálos. Horvátország több körzetében az időjárási viszonyok akadályozzák a közúti és tengeri közlekedést, az ország középső részeiben a hótakaró vastagsága helyenként eléri a hatvan centimétert. A szintén hó borította Csehországban és Lengyelországban ellenben egyelőre járhatók az utak.