Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ismét támad a tél Európában

2005.02.03. 12:52
Bajorországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol méteres magasságú hóbuckák tettek járhatatlanná több utat. A müncheni repülőtéren kétszáz légijáratot töröltek szerdán, míg Ausztria Salzburg tartományában a legmagasabb fokozatú lavinariadót rendelték el. Csütörtök reggelre tíz centiméteres hó esett Szalonikiben és havazott Athénban is.

Az utóbbi évek legerősebb havazása Németországban főleg a déli tartományokban okoz gondokat. Bajorországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol rekord mennyiségű hó esett. Méteres magasságú hófúvások tettek járhatatlanná több utat, a München-Salzburg autópályán majdnem teljesen megbénult a forgalom a hóban rekedt kamionok miatt.


Klikk a képre!

Az Alpok lábánál több település teljesen el van vágva a külvilágtól. Garmisch-Partenkirchenben és négy másik körzetben szünetel az iskolai oktatás. Az autósokat felszólították, hogy csak végszükség esetén induljanak útnak, és akkor is csak hólánccal.

A havazás fennakadást okozott a müncheni repülőtér forgalmában is. A rövid látótávolság és a kifutópályák jegesedése miatt kétszáz légijáratot töröltek szerdán.

Ausztria és Görögország is be van havazva

Vastag hó borította be csütörtökre virradóra Ausztria sok vidékét is, káoszt okozva a közlekedésben és megnövelve a lavinaveszélyt. Huszonnégy óra alatt helyenként hatvan centimétert is elérő hó esett Salzburg tartományban, ahol négy települést nem lehet megközelíteni, mert lavina zárta el az odavezető utakat. A hegyekben helyenként két méter hó esett, egyes körzetekben megtiltották teherautók közlekedését. A tartományban a legmagasabb fokozatú lavinariadót rendelték el, ami a hét végéig érvényben marad az időjósok előrejelzése szerint.

Heves hóesés bénította meg a közlekedést Görögország északi részén is. A görög televízió jelentése szerint csütörtök reggelre tíz centiméteres hó borította be Szaloniki kikötőváros utcáit. Havazott a főváros, Athén elővárosaiban és a dél-görögországi hegyekben is. Görögország északi részén több iskolában szünetel az oktatás a szokatlanul cudar idő miatt.