Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Havazás, ónos eső, csúszós utak

2001.12.29. 08:47
Az M3-ason, az M1-esen és az M7-esen is csúszásveszélyt okoz az útra fagyott csapadék. Az északi megyékből erős havazást jelentettek.
Az ónos eső miatt a folyamatos szórás ellenére is sok helyen csúszós a főutak és autópályák burkolata.

Különösen sok gondot okoz az úttestre fagyott ónos eső Pest, Nógrád és Heves megyében, az M3-as autópályán, főként Gödöllő, Gyöngyös és Füzesabony térségében, továbbá Szentendre, Vác, Salgótarján, Balassagyarmat és Heves város környékén.

Hódara és havas eső okoz ugyancsak csúszásveszélyt az M1-es autópálya teljes hosszában és az M7-esen foltokban.

Intenzív havazásról érkezett jelentés Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területéről, továbbá Salgótarján, Eger környékéről és a Mátrából. Ebben a térségben a főutak havasak, latyakosak, s a havazás a látási viszonyokat is rontja, mert néhol alig 50-100 méternyi a járművek előtt belátható távolság. A folyamatos havazás miatt nehezen vagy alig járhatók az utak Hernád-völgyében.

A Dunán és a Tiszán a zajlás miatt a kompok többsége nem közlekedik, s ezért a járművek vezetőinek átkelés céljából a hidak felé kell kerülniük.

A fővárosban a szombatra virradó éjszaka havazott, illetve ónos eső hullott, ám a hó elolvadt a burkolaton. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 64 szórógéppel érdesítette a fő- és tömegközlekedési utak burkolatát. A mellékutak síkosak. Sok helyen a járdákra fagyott ónos eső is életveszélyes, s ezért különösen fontos, hogy az ingatlanok tulajdonosai gondoskodjanak a járdák rendszeres tisztításáról.

A vasútvonalakon nem okozott gondot a hóesés és az ónos eső.

A meteorológiai előrejelzések szerint napközben északkeleten is havazás, az ország többi részén pedig ónos eső várható.