Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy hétig még főhetünk a saját levünkben

2006.07.27. 14:52
A jövő hét második feléig marad a mostani tikkasztó hőség, enyhülés csak ezt követően várható. Közben Európa szerte gondokat okoz a kánikula: Olaszországban hárman meghaltak, Horvátországban ivóvízhiány van a szigeteken, Svájcban fagyasztott élelemmel etetik az állatokat.

A következő egy hétben marad a mostani tikkasztó hőség, prognosztizálta az elkövetkezendő napok várható időjárását H. Bóna Márta, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. A szakember szerint a jövő hét második feléig várhatóan a mostani 30-35 fokos hőmérséklettel kell számolni, amit ugyanakkor hol több, hol kevesebb nyári zápor tehet elviselhetőbbé.

Csapadékosabb időjárás jön

H. Bóna Márta szerint a jövő hét második felében érezhető enyhülés következik majd, ekkortól alapvetően hűvösebb és csapadékosabb lesz az idő. Az utóbbi hetekben elkerülték a frontok Magyarországot, szinte mozdulatlan volt az időjárás, az enyhüléssel a frontokat is visszakapjuk, ami az arra érzékenyeknél fáradékonyságot, gyakori fejfájásokat okozhat.

Fennakadás a vasúti közlekedésben

A nagy hőség miatt elmozdult a sín, ezért nem járnak a vonatok Aszód és Galgamácsa között - közölte Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. szóvivője csütörtökön délután az MTI-vel. A vonatok forgalma az érintett szakaszon szünetel, a tervek szerint eset 7 órától, 5 km/órás sebességkorlátozással indulhat meg a közlekedés. A leállás ideje alatt, nem járnak vonatpótló autóbuszok.

Három halott Olaszországban

Három halálos áldozatot szedett egy nap alatt Olaszországban a hőhullám, amely főként az ország északi részén nehezíti meg az életet - közölte az olasz mentőszolgálat.


Nézzen hűsítő képeket!

A Pó folyó máris rendkívül alacsony szintje szerdán további hét centiméterrel csökkent. A hatóságok 500 millió euróra becsülik az ország északi részében a kárt, amit a szárazság okozott a mezőgazdaságban. A mezőgazdasági miniszter, Paolo de Castro egy lapinterjúban drámainak nevezte a helyzetet.

Vízhiány és járvány Horvátországban

Horvátországban egyre több turistának és helyi lakosnak okoz nehézséget a vízellátás akadozása. Pag szigeten, ahol napok óta nincs ivóvíz, tucatnyi embert vittek kórházba gyomorpanaszokkal - számolt be az egyik horvát tévécsatorna.

A betegek gyomorfájdalmakra, hasmenésre panaszkodtak és belázasodtak. Egy orvos szerint járványos megbetegedésről van szó, amit egy régi kút vizének fogyasztása okozhatott. A szigetre csütörtökön érkezett meg az első szállítmány ivóvíz, de ez az utánpótlás egyelőre nem elegendő.

A tévé beszámolója szerint a mintegy 60 ezer turista többsége már elhagyta a szigetet. A horvát vízművek eközben arra figyelmeztetett, hogy más szigeteken is gond lehet a vízellátással. Név szerint Lastovo, Ciovo, Mljet, Rab, Vis szigeteket nevezte meg és néhány települést Dalmácia középső részén.

Svájcban is rendkívüli a hőség, 1983 óta az idei a legtikkasztóbb július. A zürichi állatkert lakóit fagyasztott élelemmel etetik, hogy ez a "jégkrém" legalább egy időre lehűtse az állatok szervezetét.