Tisztességtelen eljárás miatt jelentette fel a magyar bíróságokat

2003.02.06. 19:02
Csak sérüléseket okozva tudta megakadályozni férjét lánya megfojtásában egy egri asszony. A nőt a bíróság négy hónap felfüggesztett börtönre ítélte, a férfi tettét még csak ki sem vizsgálták. Az elítélt nő az Európai Emberi Jogi Bíróságtól vár jogorvoslatot.
Panaszt tett a magyar állam ellen a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságon egy egri nő, mivel véleménye szerint az állam megsértette a panaszos tisztességes eljáráshoz való jogát. Az asszonyt a bíróság első- és másodfokon is bűnösnek találta, mert csak sérülés okozásával tudta megakadályozni férjét abban, hogy megfojtsa nagyobbik lányukat.

A fojtogatást nem is vizsgálták

"Az asszony négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az apa által elkövetett gyilkossági kísérletet egyetlen hatóság sem vizsgálta" - mondta el Juhász Géza. Az asszony érdekeit képviselő Habeas Corpus Munkacsoport igazgatójának ismertetése szerint a Legfelsőbb Bíróság az ítélet felülvizsgálatát arra hivatkozva utasította el, hogy a férfi nem fojtogatta feleségét, jóllehet ezt nem is állította senki.

Sérti az egyenjogúságot

A munkacsoport szerint a hatóságok éveken keresztül nem nyújtottak védelmet a bántalmazással szemben az áldozatoknak, sem az anyának, sem két lányának, s ez sérti a személyi biztonsághoz való jogot. Azzal pedig, hogy csak a férfinak okozott sérülést vették komolyan, és az általa éveken át elkövetett bűncselekményeket nem vizsgálták érdemben megsértették a nők és férfiak, illetve a házastársak egyenjogúságát.

A beadvány szerint a magyar állam megsértette a panaszos tisztességes eljáráshoz való jogát is. A lehetséges következményekről szólva elmondta: ha a strasbourgi bíróság megállapítja a jogsértések elkövetését, a magyar bíróságoknak újra kell vizsgálniuk az ügyet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Biztosítás