Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Hidegfront támadt Magyarországra

2008.09.13. 08:55
Viharos széllökésekre és általános lehűlésre lehet számítani szombaton, de vasárnap és hétfőn még hidegebb lesz.

Szombat hajnalban megérkezett a hidegfront Magyarországra. Nyugaton, délnyugaton folytatódik az erősen felhős idő, ott várható elszórtan eső, zápor, másutt csökken a felhőzet, sok lesz a napsütés. A szél északkeletire fordult, ami a keleti országrészben többfelé megerősödik, egy-egy viharos széllökés is lehet.

Várhatóan az esti órákig Borsod, Szabolcs, és Hajdú-megyében néhol 60-75 kilométeres óránkénti sebességgel támadó széllökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet. A Dunántúl nyugati részén egy-egy 55 kilométer per órás széllökésre is van esély. A hőmérséklet kora délután 16 és 21, késő este 11, 16 Celsius fok között várható, ami átlagosnak mondható. Szeptember 13-án 1928-ban mérték a legmagasabb hőmérsékletet Magyarországon, akkor 32,7 Celsius fok volt, négy évvel ezelőtt volt a mélypont, 5,8 Celsius fokkal.

A légszennyező anyagok koncentrációja az egészségügyi határérték alatt várható. A hidegfronti hatás miatt azonban érdemes arra számítani, hogy az arra érzékenyeknek fájni fog a fejük, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a reakcióidő hosszabb lesz.

A következő napokban további lehűlés várható, vasárnap már csak 14 Celsius fok, hétfőn 12 Celsius fok lesz a várható legmagasabb hőmérséklet, szerdától azonban fokozatos felmelegedés várható, a következő hétvégére már megint 20 Celsius fok körülire melegedhet a levegő.

A lehűlés oka, hogy a kontinens északi része felett anticiklon húzódik, amelynek peremén északkeleti áramlással hideg levegő érkezett a Kelet-európai-síkságon keresztül Közép-Európába. A hideg levegő útját Európa szerte záporok és erős szelek kísérik. A hőmérséklet csúcsértéke északkeleten csupán 10 fok körül, a Skandináv-félszigeten 10, 15 fok között alakul.