Valér
2 °C
8 °C

Több tucat halott az arizonai hőhullámban

2005.07.28. 08:16
Harminchét halottja van eddig az USA középső és délkeleti államait sújtó hőségnek. Háromszáz cserkész egyszerre lett beteg egy táborban, éppen azelőtt, hogy Bush elnökkel találkozhattak volna. New Yorkban hűsítő centrumokat nyitottak, a lakosság rekordmennyiségű áramot fogyasztott.

Legalább 37 áldozata van az USA keleti államait sújtó hőségnek. Különösen Arizonában súlyos a helyzet: csak ott huszonnyolcan haltak meg a melegtől, közülük húszan Phoenixben, adta hírül a BBC. A legtöbbször hajléktalanok váltak a hőhullám áldozataivá. Meg nem erősített jelentések szerint 21 illegális bevándorló a mexikói-amerikai határon vesztette életét.

Philadelphiában, Washingtonban és Baltimore-ban hőségriadót rendeltek el. Virginia államban háromszáz fiú betegedett bele a kánikulába egy cserkésztalálkozón, ahová George Bush is hivatalos volt szerdán, bár utóbb egy nappal elhalasztotta a programot.

Néphűsítő centrumok New Yorkban

A légkondicionálók miatt az ország villamosenergia-fogyasztása rekordokat döntött. New Yorkban 12,5 ezer megawattnyi áramot fogyasztott el a lakosság, miután a polgármester légkondicionált "hűsítő centrumokat" nyitott meg a forró városban.

Kedden hőmérsékleti rekordok dőltek Észak- és Dél-Carolinában, ahol több településen 38 fokot mértek. Nebraskában ezerkétszáz tehén pusztult el a melegtől.

Szerdán kisebb hidegfront tört be a középnyugati államokba, ami némi könnyebbsgéet, de viharokat is hozott magával. Az előrjelzések szerint csütörtökön is perzselő hőséget kell elviselnük a délkeleti államok lakóinak.

Magyarországon vasárnap jön az enyhülés

Bár nálunk egyelőre nincsenek halottai a hőségnek, csütörtökön még melegebb lesz, mint szerdán, és szombatig marad is így. A dugóban veszteglő fővárosi autósoknak csütörtökön ingyen ásványvizet osztogatnak, a mentők megnövekedett hívásszámra számítanak. Bővebben>>>