Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nézők közé csapott a villám Birminghamban

2003.08.10. 18:42
Tizennégyen megsebesültek, amikor egy focipálya lelátójára csapott a villám Birminghamban. Az északi viharok még nem érték el az ország déli részét - Londonban megdőlt az országos melegrekord.
Minden idők legmelegebb napja volt vasárnap Nagy-Britanniában, a hőmérséklet a londoni Heathrow repülőtéren elérte a 37,9 Celsius-fokot. Az előző rekordot 1990 augusztusában mérték Cheltenhamben, 37,1 fokkal. A vasárnap kora délután beállított új rekord értéke Fahrenheit-fokban számolva még könnyebben számon tartható, mert azon a listán pontosan 100 foknak felel meg.

A meteorológusok nem zárják ki, hogy a következő napokban még nagyobb hőségre is lesz példa a szigetország déli részén, ahol csaknem két hete tart a kánikula. Londonban már múlt szerdán megdőlt minden idők melegrekordja (35,4 fokkal), most ezt a heathrow-i csúcs tovább javította.

Áruházi mentés

Az ország északi részén ugyanakkor heves viharok veszélyére hívták fel a figyelmet a szakemberek. Vasárnap ott már megtört a melegfront, megérkeztek az első esőzések, és a meteorológia immár attól tart, hogy a trópusi jellegű esők miatt a folyók kiáradnak.

Több helyütt a vihar máris gondokat okozott. Birminghamben villám csapott egy futballmérkőzés nézői közé, megsebesítve 14 embert, akik közül egyet újra kellett éleszteni. Két közeli gyárépület is kigyulladt a villámlás következtében.

Ugyancsak Birmingham közelében egy áruházból ki kellett menekíteni az embereket, miután a tető beázott. Egy közeli faluban a főutat egy időre járhatatlanná tette a vihar nyomán keletkezett vízáradat.