Ervin
14 °C
22 °C

Hárommillió eurós kárt okozott egy döglött sün

2005.02.02. 17:28
Az Air France és öt biztosító sikeresen perelte a francia államot egy elhullott sün miatt, ami kis híján légibalesetet okozott hét évvel ezelőtt. A bíróság megállapította, hogy állami feladat a kifutópályák tisztán tartása.

Egy döglött sün 750 millió forint értékű kárt okozott Franciaország kormányának; ekkora összeget kell ugyanis kifizetnie a károsultaknak egy baleset miatt, jelenti az AFP. A halott sün hét évvel ezelőtt, 1998. március 22-én hevert a marseille-i repülőtér egyik felszállópályájának végén, teteme fölött körülbelül húsz sirály keringett.

Az Air France egyik felszálló Airbus A320-asának jobboldali hajtóműve beszippantotta a madarakat. A hajtómű meghibásodása miatt a pilóta az utolsó pillanatban szakította meg a felszállási manővert, majd kényszerleszállást hajtott végre.

A "légiincidens" miatt a légitársaság, valamint az érintettek kárát fedező öt biztosító beperelte a francia államot, de ítélet csupán most született az ügyben. A marseille-i bíróság megállapította, hogy állami feladat a kifutópályák tisztán tartása, és a reptéri személyzetnek észre kellett volna venni a légiközlekedést veszélyeztető madárcsapatot.

A bíróság összesen 850 ezer eurót (212,5 millió forint) ítélt meg a felperes Air France-nak, míg az öt biztosítótársaság az állam 2,3 millióján (575 millió forint) osztozik majd.