Valér
4 °C
8 °C

Három székelyföldi magyar a lavina áldozatai között

2004.01.18. 22:03
Három romániai magyar fiatalember van a Brassói-havasokban vasárnap bekövetkezett lavina öt halálos áldozata között. Az MTI meg nem erősített értesülése szerint az öt romániai halott között van egy székelyudvarhelyi, egy brassói és egy csíkszeredai fiatalember.
Mint nem hivatalos forrásokból kiderült, az egyik völgyben éppen extrém-síversenyt rendeztek. A szokások szerint ilyen események előtt a szervezők lavinaveszély esetén általában lerobbantják a hegyről a havat, ezúttal azonban ez ismeretlen okból nem történt meg.

A hóomlás következtében öten életüket vesztették, köztük egy román kiskatona. Ami a magyar versenyzőket illeti, mindegyikük tapasztalt és edzett "extrém-sportolónak" számít, mindegyikük vagy képzett alpinista, vagy hegyi mentő. A csíkszeredai fiatalember is ismert hegyi mentő volt, aki számos látványos mentőakcióban vett részt. A brassói áldozat állítólag magának a brassói hegyi mentő csapatnak az alapítója volt.

A csíkszeredai magyar áldozat ugyancsak ismert nevű tagja volt a helyi extrém-sportcsapatnak. Szinte minden nevesebb "kalandversenyen" részt vett, így a nagyatádi Iron Man vetélkedőn vagy a Budapest-Bécs szupermaratonon is. Mászott hegyet már Peruban is, az Alpok legmagasabb csúcsait is "meghódította". A lavina eltűntjeiről vasárnap este még nem lehetett sokat tudni. Vannak sebesültek is, közöttük is található romániai magyar.