Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A halott pilóták viszik el a hejcei balhét?

2006.02.28. 12:04
A pilóták hibája okozta az elsődleges vizsgálati jelentés szerint a szlovák katonai repülőgép magyarországi balesetét, állítja egy titkos jelentésre hivatkozva egy szlovák bulvárlap. A Novy Cas tudni véli, hogy "a repülőgép személyzete szabálytalanul használta a veszélyes földközelséget jelezni hivatott magasságmérő rádióberendezést." Hivatalos szlovák források érdemben nem kommentálták az értesülést.

A korábbi híreknek megfelelően, valószínűleg a személyzet mulasztása okozta a januárban Magyarországon lezuhant szlovák katonai szállító repülőgép balesetét - állítja a Novy Cas című szlovák bulvárlap egy titkosított jelentésre hivatkozva.

Szerdán ismeri meg a szlovák kormány a jelentést

A lap úgy tudja, hogy a szlovák védelmi miniszter szerdán ismerteti a kormánnyal a baleset okait vizsgáló bizottság előzetes jelentését. A dokumentum szerint a negyvenkét áldozatot követelő balesetet valószínűleg a megengedettnél alacsonyabban repülő gép személyzetének tájékozódási zavara és az idézte elő, hogy a pilóták nem mérték fel kellőképpen a föld közeliségéből adódó veszélyeket.

A Martin Fedor védelmi miniszter szerdán elhangzó jelentéséből is idéző lap szerint a szerencsétlenség valószínűsíthető okainak egyike az lehetett, hogy az An-24-es repülőgép személyzete szabálytalanul használta a veszélyes földközelséget jelezni hivatott magasságmérő rádióberendezést.

A földi személyzet nem hibázott

Feltételezhető, hogy a pilóták akkor is valamilyen hibát vétettek, amikor a célállomás, a kassai repülőtér megközelítése során a műszeres vezérlésről a vizuális megközelítés módozatára álltak át, és az előállt helyzetből adódó veszélyt nem tudatosították kellőképpen. Erre a személyzet nyugodt hanghordozásából és a zavartalan radarkapcsolat tényéből, nemkülönben abból lehet következtetni, hogy a személyzet a földi irányításnak nem jelzett semmilyen fedélzeti zavart.

A jelentés megállapításai szerint kizárható, hogy a baleset előidézésében a földi irányításnak vagy valamilyen légköri, meteorológiai körülménynek lett volna szerepe. Ugyanígy kizárható a személyzet valamelyik tagjának rosszulléte is, de a teljes képből még hiányoznak egyes boncolási és laboratóriumi eredmények - írja a Novy Cas.

No comment

Zenon Mikle, a védelmi tárca szóvivője a lap keddi értesüléseire nem kívánt reagálni, mert szerinte úgy van rendjén, ha a vizsgálat eddigi megállapításairól előbb inkább a kormány és a parlament védelmi bizottsága értesül.

A koszovói békemisszióból hazatérő katonákat szállító An-24-es repülőgép január 19-én este, mintegy harminc kilométernyire a kassai repülőtértől nekiütközött a magyarországi Hejce község határában álló Borsó-hegynek. A fedélzeten utazó 43 ember közül csupán egy 27 éves szlovák katona élte túl a szerencsétlenséget.