Piroska
-1 °C
5 °C

Nem műszaki hiba okozta a hejcei repülőbalesetet

2006.05.16. 19:08
Nem műszaki hiba okozta a Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép balesetét, amelyben 42-en haltak meg - derült ki a gép roncsainak most befejeződött vizsgálatából. A Borsó-hegynél valószínűleg a pilóták hibáztak.

"A roncsok vizsgálata során semmi sem utalt arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta volna" - közölte a szlovák fegyveres erők szóvivője a januárban Magyarországon lezuhant repülőgép balesetéről.

Milan Vanga hivatalosan is közölte a sajtóval a már régebben valószínűsített okokat, miszerint a szerencsétlenség emberi mulasztás miatt következhetett be.

A biokémiai és a baleset körülményeiben soha sem mellőzhető lélektani körülmények elemzése még folyik, amelyről a szakértők május végéig készítik el a zárójelentéseket.

A három vizsgálati nyomvonal alapján készülő összegező jelentés ismeretében készül majd a minden körülményt egybevető zárójelentés - jelezte a szóvivő.

A koszovói békemisszióból hazatérő 43 személyt szállító AN-24-es szlovák katonai gép január 19-én este, a kassai célállomástól alig harminc kilométernyire ütközött neki a Hejce község határában álló Borsó-hegynek.

A szerencsétlenséget egyetlen ember, a 27 éves közlegény, Martin Farkas élte túl, aki csodával határos módon csak enyhébb sérüléseket szenvedett, azóta ismét munkába állt.

A hejcei Borsó-hegyen rövidesen emlékművet állítanak az áldozatoknak.