Kornélia
-1 °C
15 °C

Lezuhant egy helikopter a világ tetején

2003.05.28. 09:26
Egy ember meghalt, hat megsérült, amikor szerdán lezuhant egy hegymászókat szállító helikopter a világ legmagasabb pontja, a Mount Everest közelében. A térségben jelenleg több, mint száz hegymászó tartózkodik, hogy meghódítsák a 8848 méter magas csúcsot Edmund Hillary hegymászásának ötvenedik évfordulójára emlékezve. A legendás, most 83 éves új-zélandi alpinista egyébként maga is Nepálban tartózkodik.
Hegymászókat szállító helikopter zuhant le a világ tetején, a Mount Everest körzetében szerdán az alaptábornál: egy nepáli légi kísérő életét vesztette és hat ember megsérült. A két sérült, köztük a pilóta, állapota válságos, őket a nepáli fővárosba, Katmanduba szállították. A térségbe két katonai mentőhelikoptert is vezényeltek. Jelenleg száznál több hegymászó tartózkodik a Mount Everest térségében, hogy részt vegyen a világ legmagasabb hegycsúcsa meghódításának 50. évfordulóján.

Éppen fél évszázada, 1953. május 29-én jutott fel először ember a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) tetejére. Edmund Percival Hillary új-zélandi alpinista a nepáli Tenzing Norgay serpa (nepáli hegyi vezető) társaságában a világon elsőként érte el a Mount Everest tetejét. Az elmúlt fél évszázadban 175-en vesztették életüket a hegycsúcs ostromában.

A most 83 éves Edmund Hillary, akit később teljesítménye elismeréseként lovaggá ütöttek, kedden díszszemlén vett részt Katmanduban. A tervek szerint Hillary szerdán megnyitja az Everest fotókiállítást majd azt követő sajtóértekezleten arról számol be, hogy mit jelent Nepálnak és a világnak a Mount Everest meghódítása.

A megemlékezés csütörtökön éri csúcspontját, amikor Lokandra Bahadur Csand nepáli kormányfő találkozik a csúcsot meghódító hegymászókkal, akik teára is hivatalosak Gianendra Bir Bikram Sah Deva nepáli királyhoz és feleségéhez.