Gusztáv
-4 °C
1 °C

Feledékenység okozta a Helios-gép tavalyi tragédiáját

2006.10.10. 12:34
Emberi mulasztások sorozata vezetett a százhuszonegy ember halálát okozó athéni repülőgép-szerencsétlenséghez 2005 augusztusában.

Emberi mulasztások sora okozta a Helios ciprusi légitársaság egyik gépének 121 halálos áldozatot követelő 2005. augusztusi katasztrófáját Athén mellett, derül ki a görög közlekedési minisztérium kedden nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentéséből.


Tekintse meg a tragédia képeit!

Mulasztásokat követett el mind a földi irányító személyzet, mind a pilóták. A Lárnakából athéni megállóval Prágába tartó Boeing 737-300-as lezuhanásának közvetlen okai voltak, hogy a pilóták kézi vezérlési módban hagyták a gép belső nyomást szabályozó szelepét, ami miatt emelkedés közben nem kapcsolt be automatikusan a nyomásnövelő rendszer, majd nem vették észre az erre a problémára figyelmeztető jelzést a pilótafülkében, és a nyomáscsökkenés hatására elvesztették eszméletüket.

A vizsgálat közvetett okként megállapította, hogy a hiányosságok voltak a Helios légitársaság szervezeti felépítésében, vezetésében, biztonsági intézkedési rendszerében, a ciprusi légiirányítók pedig nem tartották be maradéktalanul a kötelező biztonsági előírásokat.

A hibák láncolatának középpontjában egy rosszul beállított légnyomás-szabályozó kar és egy félreértett vészjelzés áll, számolt be a még szerkesztetlen jelentésről márciusban a Kathimerini című görög napilap a vizsgálatot vezető Akrivosz Cokaliszra hivatkozva. "Biztos repülés volt a halálba" - összegezte cikke címében a napilap a jelentés megállapításait.