Valér
-1 °C
0 °C

Hepatitisjárvány Oroszországban

2002.11.19. 15:10
Keddi sajtóértesülések szerint az orosz egészségügyi minisztérium is elismerte, hogy az országban járványos jelleget öltött a hepatitis-B és -C vírus terjedése. Legalább 7 millióra tehető a hepatitisvírus B és C variánsával fertőzöttek száma, sokan a kórházakban betegednek meg. Orosz orvosok szerint a fertőző májgyulladás betegség országukban ma már nagyobb veszélyt jelent, mint az AIDS.
Gennagyij Onyiscsenko országos tiszti főorvos sietősen cáfolta, hogy a helyzet ilyen súlyos lenne, Tatyjana Jakovleva, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma egészségügyi bizottságának alelnöke viszont megerősítette az értesüléseket.

A képviselőnő olyan mértékűnek nevezte a fertőző májgyulladás terjedésének ütemét, amely már az ország nemzetbiztonsági érdekeit veszélyezteti. Az Eho Moszkvai rádió értesülése szerint jelenleg legalább 7 millióra tehető a hepatitisvírus B és C variánsával fertőzöttek száma a 145 milliós Oroszországban.

Beszámolója szerint az egészségügyi tárca is elismeri, hogy sokan a kórházakban fertőződnek meg a kórral, köztük nagyon sok gyermek vérátömlesztések során. Különösen veszélyeztetett a 15-30 éves korosztály, amely körből a vírussal fertőzöttek aligha élik meg 40. életévüket.

Veszélyesebb, mint az AIDS

Orosz orvosok szerint a hepatitis ma már nagyobb veszélyt jelent a lakosságra nézve, mint az elmúlt évtizedben ugyancsak gyors ütemben terjedő AIDS. A HIV-vírussal fertőzöttek száma hivatalosan 145 ezer Oroszországban, ami a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott tízszeres látenciát figyelembe véve is jóval alatta marad a hepatitisben szenvedők számánál.

Jakovleva közlése szerint a hepatitis terjedésének formáiról gyakran fogalma sincs a lakosságnak, az egyik rizikófaktor például az ivóvíz, a tisztító berendezések elöregedése miatt - különösen Moszkvában és agglomerációjában. A képviselőnő szerint a kormánynak gyors döntéseket kell hoznia a járvány feltartóztatása érdekében: a legfontosabb az egészséges ivóvízhez való jog törvényi biztosítása, valamint az ingyenes védőoltások általánossá tétele lenne. Érvelése szerint legalábbis az újszülötteket, az iskolásokat, valamint a vérrel dolgozó egészségügyi szakembereket sürgősen be kellene oltani hepatitis ellen.

Onyiscsenko ezzel szemben azt közölte, hogy túlzottak az aggodalmak: idén mintegy 76 ezer hepatitis-fertozést regisztráltak eddig, ami 42 százalékos csökkenést mutat 2001-hez képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!