Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Beoltanak Hajdúhadházon 3000 gyereket

2008.07.24. 15:30
Háromezer gyerek beoltására készül a tisztiorvosi szolgálat Hajdúhadházon, miután már hét gyerek és egy felnőtt fertőződött meg Hepatitis "A" vírussal a városban.

Az összes gyerek védőoltást kap Hajdúhadházon, nehogy Hepatitis "A" járvány törjön ki a városban. Eddig hét gyerek és egy felnőtt fertőződött meg. Négy utcában a felnőtteket is beoltják. Tavaly nyáron több környékbeli faluban is fertőzött a kór.

Az első megbetegedések eleinte családon belül történtek, de később a település egymástól távolabbi pontján, egymással közvetlen kapcsolatot nem ápoló gyerekek is megfertőződtek. Emiatt már napok óta oltják a leginkább érintett négy utca ( Irinyi, Bercsényi, Vénkert, Viola) lakóit, csaknem 1500 főt.

A jövő héttől 10 orvos az összes gyereket beoltja a városban. Munkájukat nehezíti, hogy a település önkormányzatánál mindenki szabadságra ment két hétre, ezért az egészségügyi szakemberek senkivel sem tudták felvenni a kapcsolatot.

A Hepatitis "A" vírus zsúfolt környezetben, rossz higiéniés viszonyok között terjed. A betegség általában széklettel fertőz, illetve ha ivóvízbe vagy élelmiszerbe kerül. Legegyszerűbben székelés utáni kézmosással lehet megelőzni.