Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Hepatitis-járvány Ajka környékén

2007.09.25. 18:10
A rossz higiéniás viszonyok miatt kezdett újra terjedni a Hepatitis A vírus Ajka környékén, az iskolák úgy védekeznek, hogy minden étkezés előtt fertőtlenítőszerrel kell a gyerekeknek kezet mosnia.

Újra fertőz a hepatitis A vírus. Veszprém megyében eddig 30 betegről tud a tisztiorvosi szolgálat. Többnyire rossz körülmények között élő családokban fordul elő a fertőző májgyulladás vírusa, leginkább Ajkán és környékén. Somló és Devecser térségében egy hónapja figyelt fel a helyi ÁNTSZ a hepatitisre, de akkor még csak két betegről tudtak. Ez a vírus jutott el az ajkai iskolákba is. Veszprém megyében eddig kétezer háromszázan kapták meg a védőoltást.

A fekália útján is terjedő hepatitis A ellen az oltás mellett az iskolákban úgy védekeznek, hogy minden étkezés előtt fertőtlenítő kézmosószert is használnak a gyermekek - mondta el a Független Hírügynökségnek Szirmainé Vinkelmann Amália, a Molnár Gábor Általános és Speciális Szakiskola igazgatója. Azt is hozzátette: sok gyermek most tanulta meg, hogyan kell rendesen kezet mosni. Találkoztak olyan általános iskolás kisfiúval is, aki nem tudta, hogy mire való a szappan.

Ilyen körülmények között nem csoda, ha fertőző májgyulladásban szenvednek a gyermekek - mondta Bujdosó László, a helyi ÁNTSZ tiszti főorvosa. A fertőzöttek nagy része szociálisan hátrányos helyzetű, otthon nincs vízöblítéses vécé, nem mosnak kezet. Bujdosó László beszámolt arról is, hogy a tisztiorvosi szolgálatnál mindent megtesznek a járvány megfékezéséért, de a fertőzésnek hosszú a lappangási ideje, sok esetben több, mint egy hónapos. Így nem zárható ki újabb megbetegedés.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek