Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tömeges hepatitisz fertőzés Egyiptomban

2004.09.03. 08:16
Több mint 120 külföldi turista, köztük mintegy száz német fertőződött meg a hepatitisz A vírustól az egyiptomi Hurghada SIVA Grand Beach szállodájában, idén június 10 és augusztus 30 között.
Az Országos Epidemiológiai Központba (OEK) eddig nem érkezett bejelentés arról, hogy magyar fertőzöttje is lenne a turisták által közkedvelt egyiptomi Hurghada üdülőhely egyik négy csillagos szállodájában kialakult tömeges hepatitis A megbetegedéseknek - közölte az intézmény nemzetközi oltóközpontjának vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Jelenik Zsuzsanna elmondta: mivel a betegség tünetei csak 15-50 nappal a fertőzés után jelentkeznek, ezért nem zárható ki teljesen, hogy magyar állampolgárok nem kapták el a betegséget, amelytől eddig mintegy 120, többségében német turista fertőződött meg június 10. és augusztus 30. között.

A fertőzés elkerülése érdekében az OEK javasolja, hogy azok, akik most készülnek Egyiptomba kérjék a háziorvostól a védőoltás beadását, de azoknak is ajánlatos ezt megtenniük, akik az afrikai országból már hazatért személlyel kerültek kapcsolatban.

Az idős emberek számára veszélyes a hepatitis vírus, valamint halálhoz vezethet akkor is, ha valamilyen májbetegségben szenvedő személy kapja meg - mondta.

Egyiptomban ez közismerten gyakori betegség, ezért erre az utazási irodák is mindig felhívják az utasok figyelmét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?