Tekla
9 °C
20 °C

Tömeges hepatitisz fertőzés Egyiptomban

2004.09.03. 08:16
Több mint 120 külföldi turista, köztük mintegy száz német fertőződött meg a hepatitisz A vírustól az egyiptomi Hurghada SIVA Grand Beach szállodájában, idén június 10 és augusztus 30 között.
Az Országos Epidemiológiai Központba (OEK) eddig nem érkezett bejelentés arról, hogy magyar fertőzöttje is lenne a turisták által közkedvelt egyiptomi Hurghada üdülőhely egyik négy csillagos szállodájában kialakult tömeges hepatitis A megbetegedéseknek - közölte az intézmény nemzetközi oltóközpontjának vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Jelenik Zsuzsanna elmondta: mivel a betegség tünetei csak 15-50 nappal a fertőzés után jelentkeznek, ezért nem zárható ki teljesen, hogy magyar állampolgárok nem kapták el a betegséget, amelytől eddig mintegy 120, többségében német turista fertőződött meg június 10. és augusztus 30. között.

A fertőzés elkerülése érdekében az OEK javasolja, hogy azok, akik most készülnek Egyiptomba kérjék a háziorvostól a védőoltás beadását, de azoknak is ajánlatos ezt megtenniük, akik az afrikai országból már hazatért személlyel kerültek kapcsolatban.

Az idős emberek számára veszélyes a hepatitis vírus, valamint halálhoz vezethet akkor is, ha valamilyen májbetegségben szenvedő személy kapja meg - mondta.

Egyiptomban ez közismerten gyakori betegség, ezért erre az utazási irodák is mindig felhívják az utasok figyelmét.