Boglárka
22 °C
35 °C

Hatalmasra duzzad a Hernád

2008.07.25. 10:16
Gyors az áradás üteme a Hernádon, mindössze tíz óra alatt első fokúról harmadfokú vízállási értékre emelkedett a folyó vízszintje - mondta az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője.

Péntek reggel 8 órakor 352 centiméteres vízállást mértek Hidasnémetinél, ez már fél méterrel magasabb a harmadfokú riasztási szintnél.

Azért rendelték el csütörtökön a harmadfokú készültséget, hogy "időelőnyük legyen a folyó áradásához képest", mert a külföldi vízgyűjtő területeken mért adatok alapján látszott, hogy hatalmas vízmennyiség érkezik.

100 ezer homokzsákot és 5 ezer köbméternyi homokot biztosítanak a védekezéshez. Hidasnémetinél már éjszaka is dolgoztak, pénteken a reggeli órákban megkezdődtek a töltéserősítések, illetve magasítások Méra, valamint Ócsanálos és Gesztely térségében.

A körtöltések mentén szintén elkezdődött az árvízi védekezési munka, ami az önkormányzatok feladata.

A harmadfokú készültséget akkor rendelik el, ha a mértékadó vízmércén a vízállás eléri a harmadfokú készenlét magasságát és további áradás várható. Ennél a készültségi szintnél a gátak akár már maximális vízterhelést is kaphatnak. A védelmi létszám szükség szerint bővül, kivonul a védelmi osztag, szélsőséges esetbena töltésekre vezénylik a társ vízügyi szervezetek osztagait, a honvédségi, a katasztrófavédelmi egységeket és közerőt is igénybe vesznek.

Védekeznek az árvízi jelenségek (szivárgás, buzgár, fakadóvíz) ellen. Szükség szerint ülésezik az érintett megye Védelmi Bizottsága.