Piroska
-1 °C
5 °C

Kutyákban csempésztek drogot

2006.02.02. 10:49
Kölyökkutyák gyomrába operált heroint próbáltak meg kolumbiai drogfutárok az Egyesült Államok területére csempészni, közölte szerdán a kábítószer-csempészet elleni amerikai hivatal (DEA) egyik illetékese.

Az amerikai hatóságok szerdán 14 csomag folyékony heroint találtak hat labrador kölyök hasába varrva. Az állatorvosok összesen három kiló heroint operáltak ki a kutyákból, a drog értéke 200 ezer dollár, írja a BBC. A műtétet csak három kutya élte túl.

#alt#
A drogszállító kutyák (fotó: dea.gov)

John Gilbride, a DEA vezetője szörnyűnek és könyörtelennek nevezte a kábítószer-csempészek újabb drogálcázási próbálkozását. „A módszer azt bizonyítja, hogy a drogkereskedők bármire képesek, hogy heroint jutassanak az Egyesült Államokba” – tette hozzá.

A hálózatok szívesen használnak embereket is kábítószer-csempészésre, akik különböző formájú és anyagú hordozó eszközöket nyelnek le, vagy rejtenek el testük felületén. Találtak már heroint hidratáló krémbe keverve, gyöngynek álcázva, táskákba és bőröndökbe varrva, mondta el a DEA egyik munkatársa.

#alt#
A hat labrador kölyök (fotó: dea.gov)

A DEA és a kolumbiai hatóságok a két évig tartó nyomozás eredményeként az ügyben összesen 22 embert vettek őrizetbe. Mindannyiukról kiderült, hogy ugyanannak a drogkartellnek a tagjai, központjuk a kolumbiai Medellín városban található.

A DEA szeretné, ha az őrizetbe vett csempészeket Amerikában állítanák bíróság elé, Kolumbia ugyanis az Egyesült Államok legnagyobb heroin beszállítója.