Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Hamis herendik: százmilliót is elérheti a cég kára

2007.05.16. 20:25
Kirúgásra és perre számíthatnak azok a porcelángyári dolgozók, akikről beigazolódik, hogy részt vettek a hamis herendik előállításában.

A százmillió forintot is elérheti az a kár, amit a herendi porcelánok hamisítói okoztak, mondta Simon Attila, a Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-nek. A részvénytársaságot ért nem vagyoni kár ennél jóval nagyobb, tette hozzá Simon.

A cégnél 2006-ban szereztek először tudomást arról, hogy az Egyesült Államokban egy internetes kereskedelemmel foglalkozó cég weboldalain hamis herendi porcelánokat kínálnak értékesítésre. Erről egy olyan Floridában élő, herendieket gyűjtő vásárló tájékoztatta a manufaktúra vezetését. A floridai gyüjtő szintén a becsapottak között volt, mert két hamis herendit őt is megvett.


Egy eredeti herendi (forrás: www.herend.com)

A hamis porcelánokat a gyűjtő elküldte Herendre, ezt követően pedig a cégvezetés és a rendőrség is elkezdte figyelni a megjelölt, internetes kereskedelemmel foglalkozó céget. Mint kiderült, a világhálón rendkívül nagy mennyiségű hamis herendit forgalmaznak, mondta Simon Attila. Csak az idén három-négy hónap alatt százötvenféle hamis herendi porcelán "bukkant fel" a világhálón, és szerinte "ez még csak a jéghegy csúcsa lehet".

A dolgozók is benne voltak

"Elszomorító, hogy a hamisító bűnhálózatnak herendi dolgozók is a résztvevői voltak, ők ugyanis tulajdonosai is a cégnek, tekintettel arra, hogy a részvények 75 százaléka a dolgozók tulajdonában van. Így ők lényegében saját tulajdonuk ellen követtek el bűncselekményt" - mutatott rá a vezérigazgató. Akikről bebizonyosodik, hogy részt vettek a hamisításban, azok a legsúlyosabb munkáltatói intézkedésre, az elbocsátásra számíthatnak, továbbá a cég kártérítési igénnyel is fellép ellenük.

Simon Attila ugyanakkor utalt arra is, hogy jogászok vizsgálják azt is, hogy az internetes kereskedéssel foglalkozó céget a weboldalán bemutatott hamisítványok miatt terheli-e valamilyen polgári jogi felelősség.

Kedden összehangolt rendőrségi akció keretében harminc helyszínen "csaptak le" a rendőrök a herendi porcelán hamisítóira; száz rendőr végzett egyszerre házkutatást Herenden, Veszprémben és környékén, valamint Budapesten és a fővároshoz közeli településeken. A nyomozók több mint tíz embert vettek őrizetbe, húszat gyanúsítottként hallgattak ki. A rendőrség szakértőkkel vizsgáltatja meg és értékelteti fel a lefoglalt, nagy mennyiségű porcelánt. Választ várnak a szakértőktől arra is, hogy az éveken át tartó porcelánhamisítással mekkora kárt okoztak a hamisítók a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!