Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Hamis herendik: minigyár működött a fővárosban

2007.05.21. 16:12
A százmillió forintot is elérheti a kár, amit a porcelánhamisítók okoztak a herendi gyárnak. Harminc őrizetbe vett gyanúsítottból nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek, a fővárosban egy mini porcelángyárat is felfedezett a rendőrség.

Egyidőben száz rendőr csapott le május közepén porcelánhamisítókra Herenden, Taliándörögdön és Úrkúton, valamint Budapesten több helyszínen is. A fővárosban a Korponai utcában egy kisebbfajta manufaktúrát, a Toldi utcában pedig egy erkélyre telepített égetőkemencét találtak, mondta Horváth Imre ezredes, Veszprém megye rendőrfőkapitánya sajtótájékoztatón hétfőn Herenden. Budapesten, valamint a Veszprém megyei Taliándörögdön és Úrkúton három illegális műhelyt fedeztek fel a rendőrök; mindhárom helyen a festés utáni égetéssel is foglalkoztak.


Hamis

Simon Attila, a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta: hat kontinensen, több mint ötven országban értékesítik a herendi porcelánt, és ezért a világmárka hírnevét is felbecsülhetetlen mértékű kár érte. Ismertetése szerint 2006 elején szereztek tudomást arról, hogy az Egyesült Államokban egy internetes kereskedelemmel foglalkozó cég weboldalain herendi porcelánokat kínálnak megvételre. Erről egy Floridában élő idős hölgy - aki régóta herendieket gyűjt és szintén becsapták két hamisítvánnyal - tájékoztatta a manufaktúra vezetését.

Családi biznisz

Hosszú és körültekintő megfigyelés, titkos információgyűjtés és nyomozás után lépett akcióba a rendőrség. A leleplezett illegális műhelyekben formázást, festést és égetést egyaránt végeztek a már-már nagyüzemi hamisítók, mondta Pálmann László alezredes, a veszprémi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A kész porcelánok értékesítésével egy budapesti és egy veszprémi csoport foglalkozott. A fővárosi manufaktúrába és más műhelyekbe többnyire a hét végén utaztak fel a herendi gyár formázói és festői, hogy a hamisítványokon dolgozzanak. Ők természetesen a herendi márkajelet is tökéletesen hamisították.


Hamis

A bűncselekményben egész családok vettek részt. Egy festőnő például inkább kilépett a herendi gyárból, hogy csak a hamisítványokon dolgozhasson, egy másik festő pedig bevallotta: az utóbbi néhány évben hét-nyolc millió forintot keresett az illegális festéssel.

Három hálózat

Három - egymástól jól elhatárolható, sőt néha még egymással is konkuráló - hamisítóhálózat működésére derítettek fényt. A rendőrök egy teherautónyi hamis porcelánt foglaltak le, de ez feltehetőleg csak töredéke a már értékesített mennyiségnek. Különösen itthon és az orosz piacon volt nagy a kereslet a herendiek iránt. A hamisítás kiterjedtségét jelzi, hogy foglaltak le hamis herendit két budavári galériában is.

Összesen harminc embert vettek őrizetbe, közülük nyolcan (hét budapesti, egy taliándörögdi lakos) kerültek előzetes letartóztatásba. A többiek házi őrizetben vannak, illetve lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el számukra. A harminc gyanúsítottal szemben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyik a büntetőeljárás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!