Valér
4 °C
8 °C

Heroinnal a heroin ellen

2006.05.12. 16:32
Egy aktuálisan futó vizsgálatra hivatkozva engedélyezni kívánja a német kormány szociáldemokrata drogügyi felelőse a heroin orvosi felhasználását. A törvénytervezet heves vitát váltott ki a kormánykoalíción belül.

Heroinnal kezelni a kábítószerfüggőket - ezt javasolja a német kormányban a drogellenes harcért felelő szociáldemokrata Sabine Bätzing, s kezdeményezése heves vitát váltott ki a konzervatívokat és szociáldemokratákat magában foglaló német nagykoalícióban.

Metadon vs heroin

A drogszakértő arra a vizsgálatra hivatkozott, amelynek során Christian Haasen professzor, egy hamburgi detoxikáló vezetőjének az irányításával hét német városban heroinnal gyógyítanak 1120 súlyosan drogfüggő beteget, akiket más módszerrel már nem lehetett kezelni, s fizikai és lelkiállapotuk miatt gondozásra szorulnak. A heroinfüggőket két csoportra osztották - az egyik csoport egy éven át metadont kap, ez a klasszikus kezelés. A másik, kísérleti csoport tagjai naponta háromszor bemennek egy kórház erre a célra kialakított részlegébe, ahol heroin-injekciót kapnak. A kúra 24 hónapig tart, közben egy szünettel, majd pszichológiai, és újabb gyógyszeres és lelki kezelés következik.

Az első eredmények azt látszanak bizonyítani, hogy a heroin orvosságként hatékonyabb a többi módszernél. A vizsgálatot végző orvosok a páciensek egészségi állapotának határozott javulását, a bűnözés és a drogfogyasztás jelentős csökkenését tapasztalják körükben, sőt akadnak olyan betegek is, akik felhagynak a kábítószerekkel. A metadonnal kezelt drogosok közül 55,2 százalék nyúl kevesebbszer a drogokhoz, míg a heroinnal gyógyítottaknál ez a szám 69,1 százalék. A kísérlet 2006 júniusáig tart, és Sabine Bätzing azt szeretné, hogy ennek alapján a parlament még az idén szavazzon meg olyan törvényt, amely lehetővé tenné a heroin felírását a heroinfüggők kezelésére.

Belpolitikai vihart kavar

A német kormány illetékese egyrészt a szakértők véleményére hivatkozik, amely szigorú korlátok között engedélyezné az eljárást, továbbá arra, hogy ezt az eljárását már bevezették - szintén szigorú szabályozás mellett - Svájcban és Hollandiában is. A német kormánykoalíción belül azonban sokan nyíltan ellenzik a tervet. "A CDU nem fog megszavazni egy olyan törvényt, ami drogdílerré teszi az államot" - mondta Markus Söder, a párt főtitkára a Welt című német lapnak. A heroinos kísérleti program 20 millió euróba (több mint 5,2 milliárd forint) került, a bírálók szerint ennyi pénzt hatékonyabban is fel lehetett volna használni a drogellenes küzdelemben, például többet foglalkozni a kannabisz- és az extasy-fogyasztással.