Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar heroincsempész turistabuszt foglaltak le Törökországban

2002.06.21. 12:16
Hatvanöt kiló heroint találtak a török rendőrök egy magyar cég kisbuszának padlózatában. A busz, 15 turistával útban volt Magyarországra. A járművet a török hatóság lefoglalta, egy magyar és egy török személyt letartóztatott. Információink szerint a busz nem az utazási irodáé volt: a visszaút előtt egy Kft. felajánlotta az irodának, hogy hazaszállítaná a csoportot, mondván: "kössék össze a kellemest a hasznossal".
Megerősítette az Indexnek az MTI értesülését Tóth Tamás külügyi szóvivő. Eszerint a visszautazás utolsó napjaiban egy török állampolgár jelentkezett az utazási iroda vezetőjénél, és felajánlotta, hogy egy magyar Kft. buszával hazaszállítja a 15 fős magyar csoportot. Arra hivatkozott, hogy sürgős útja van Magyarországra, mert gyermeke született itt; a buszra felférnek az utasok, kössék össze a "kellemest a hasznossal". A hosszú útra való tekintettel, a török egy plusz sofőrt igényelt, így került egy magyar sofőr is a buszra.

Fennakadtak

A visszaúton egy autópálya-ellenőrzés során a török rendőrség részletesen átvizsgálta a buszt, melynek padlózatában 65 kilogramm heroint találtak.

A Magyarországról érkezett 15 utas biztonságban van, és pénteken este hazaindulhat Isztambulból, egy mentesítő busszal.

Mint Knéz András magyar konzul közölte, az isztambuli rendőrök előzetes letartóztatásba helyezték az autóbusz két sofőrjét: egy magyart és egy törököt. A másik magyar konzul, Budovecz Ákos találkozott a magyar utasokkal, akik hétfőn érkeztek Isztambulba, szervezett turistaúton. A rendőrök udvariasan bántak velük, mindnyájan hazatelefonálhattak.

A nyomozással kapcsolatban a török rendőrség több információt nem közölt. A külügyi szóvivő szerint feltételezhető, hogy a vizsgálat során fény derül a letartóztatott személyek érintettségére, és ha a magyar utazási iroda sofőrje ártatlannak bizonyul, rövid időn belül szabadlábra helyezik.