Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Magyar heroincsempész turistabuszt foglaltak le Törökországban

2002.06.21. 12:16
Hatvanöt kiló heroint találtak a török rendőrök egy magyar cég kisbuszának padlózatában. A busz, 15 turistával útban volt Magyarországra. A járművet a török hatóság lefoglalta, egy magyar és egy török személyt letartóztatott. Információink szerint a busz nem az utazási irodáé volt: a visszaút előtt egy Kft. felajánlotta az irodának, hogy hazaszállítaná a csoportot, mondván: "kössék össze a kellemest a hasznossal".
Megerősítette az Indexnek az MTI értesülését Tóth Tamás külügyi szóvivő. Eszerint a visszautazás utolsó napjaiban egy török állampolgár jelentkezett az utazási iroda vezetőjénél, és felajánlotta, hogy egy magyar Kft. buszával hazaszállítja a 15 fős magyar csoportot. Arra hivatkozott, hogy sürgős útja van Magyarországra, mert gyermeke született itt; a buszra felférnek az utasok, kössék össze a "kellemest a hasznossal". A hosszú útra való tekintettel, a török egy plusz sofőrt igényelt, így került egy magyar sofőr is a buszra.

Fennakadtak

A visszaúton egy autópálya-ellenőrzés során a török rendőrség részletesen átvizsgálta a buszt, melynek padlózatában 65 kilogramm heroint találtak.

A Magyarországról érkezett 15 utas biztonságban van, és pénteken este hazaindulhat Isztambulból, egy mentesítő busszal.

Mint Knéz András magyar konzul közölte, az isztambuli rendőrök előzetes letartóztatásba helyezték az autóbusz két sofőrjét: egy magyart és egy törököt. A másik magyar konzul, Budovecz Ákos találkozott a magyar utasokkal, akik hétfőn érkeztek Isztambulba, szervezett turistaúton. A rendőrök udvariasan bántak velük, mindnyájan hazatelefonálhattak.

A nyomozással kapcsolatban a török rendőrség több információt nem közölt. A külügyi szóvivő szerint feltételezhető, hogy a vizsgálat során fény derül a letartóztatott személyek érintettségére, és ha a magyar utazási iroda sofőrje ártatlannak bizonyul, rövid időn belül szabadlábra helyezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!