Ágnes
-1 °C
2 °C

Bélyegre került Hitler helyettese

2008.05.22. 14:42
Egy német neonáci csoport Rudolf Hess arcképével készíttetett bélyeget a postával. Ott ugyanis lehet "személyes" bélyegeket tervezni. A német posta azt mondta, ezentúl jobban odafigyelnek.

Rudolf Hesst, Hitler volt helyettesét ábrázoló bélyeget készíttetett magának egy neonáci csoport a Német Postával, írja a BBC.

A Német Posta szóvivője is megerősítette a hírt, a szóvivő ugyanakkor sajnálkozott, és elismerte, hogy felül kell vizsgálniuk a „személyes bélyeg” szolgáltatásuk rendszerét. Gyorsan hozzátette azt is, lehetetlen garantálni, hogy ne forduljon elő ilyen többet.

A Német Posta februárban vezette be az egyéni bélyeg-szolgáltatást, melynek lényege, hogy saját képeiket feltöltve civilek is tervezhessenek bélyeget. Az emberek általában születésnapok, esküvők és évfordulók alkalmával veszik igénybe a szolgáltatást, és a mostanit leszámítva nem találkoztak még egyetlen problémás esettel sem, mondta a posta egyik munkatársa.

Az eddigi szabályozás sem tette lehetővé (elvileg), hogy pornográf vagy más büntethető tartalmak kerüljenek a bélyegekre, de a szóvivő ígéretet tett rá, hogy ezentúl sokkal szigorúbb kritériumokat támasztanak az internetre feltöltött képekkel szemben.

Rudolf Hess vitatott körülmények között 1987-ben halt meg a spandaui börtönben, több mint 4 évtized raboskodás után. Hess-t még 1941-ben fogták el, mikor Nagy-Britanniával készült békét kötni titokban, majd a nürnbergi perben ítélték életfogytiglani börtönre. A neonácik a mai napig hősként tekintenek rá, és halálának napján minden évben demonstrációkat szerveznek világszerte.

Berlin helyett München a borí­tón

Hasonlóan kí­nos hibát követett el a Berlin telefonkönyvét készítő cég is, mikor a hí­res Rotes Rathaus (Berlin városháza) helyett a müncheni városháza fotóját tette a borí­tóra. Mivel a cég csak a nyomdába küldés után fedezte fel a kellemetlen baklövést, Berlin polgárai egy éven keresztül gyönyörködhetnek a müncheni látképben telefonkönyvükön.