Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Havazás nyugaton, viharos szél keleten, autók az árokban

2008.03.24. 10:27
Az utakon hattvanegyen sérültek meg, néhány helyen még várható havazás. A tűzoltóknak legtöbbször közlekedési balesetekhez kellett kiszállni, de sok volt a vihar okozta kár is.

A hosszú hétvége első felében mintegy ötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat országszerte. Csaknem 250 esetben tűzesethez kellett kivonulni, míg a riasztások másik fele műszaki mentés volt. Ez utóbbiak nagyobb részében - mintegy 60 százalékban - közlekedési balesetnél segítettek a tűzoltók, kisebb részben a vihar okozta károkat hárították el - nyilatkozta Dobson Tibor, az OKF szóvivője.

Havas képek országszerte

Tájékoztatása szerint péntektől vasárnap estig hatvanegyen sérültek meg közlekedési balesetben, ketten életüket vesztették az utakon.

A szóvivő az éjszaka kezdődött havazás miatti óvatos vezetésre intett, hiszen - mint mondta - az ország magasabban fekvő részein még a délelőtti órákban is havas, hókásás utakra lehet számítani.

Zala megye egyes részein egész éjszaka havazott, Nagykanizsán még hétfőn reggel is esett a hó. A közlekedésben egyelőre nem okoz fennakadást az időjárás. Zalában átlagosan 5 centiméter hó esett. Ennek nagy része mostanra elolvadt, a megyében jelenleg 5 fok van.

Nagykanizsán viszont még tartja magát az éjszaka hullott hó. A város útjai latyakosak, de jól járhatók. A tömegközlekedésben sincs fennakadás.

Balesetek az utakon

Megcsúszott egy autóbusz Zirc környékén hétfőn reggel és az árokba gurult. A menetrendszerinti járaton csak a busz vezetője volt, ő nem sérült meg.A tűzoltók nem tudták kihúzni a járművet, mert annyira jeges volt az út, hogy ők is belecsúsztak az árokba - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Horváth István a Veszprém megyei Katasztrófavédemi igazgatóság ügyeletese. Végül egy daru segített a buszon, kiemelte az árokból. Az út járható, de szakaszokban csúszik, főleg Kardosrét környékén.

Életét vesztette egy taxis az éjjel Vácott, három utasa közül az egyik súlyos, kettő könnyebb sérülést szenvedett, amikor a jármű megcsúszott és villanyoszlopnak ütközött.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a taxit vezető 33 éves férfi nem vette figyelembe az időjárás miatti rossz útviszonyokat, gyorsan hajtott - mondta Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-kapitányság sajtóügyeletese.

Még havazhat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint napközben délnyugat felől fokozatosan megszűnik a nagy területre kiterjedő csapadék, futó hózáporok azonban később is előfordulhatnak.

A délelőtti órákban a Dunántúlon és az északi országrészben az eső mellett több helyen még előfordul havas eső, havazás. Az ország magasabban fekvő részeken - 300 méter felett - 2-7 centiméteres friss hó is hullhat.

Az ország keleti részén a nyugati, délnyugati szelet többfelé viharos, óránként 60-90 kilométer erősségű széllökések kísérhetik. Az ország nyugati felén az északnyugati szelet kísérik időnként viharos, óránkét 60-80 kilométer erősségű lökések. A déli órákig a magasabban fekvő részeken helyenként hófúvás is lehet, majd estétől fokozatosan mérséklődik a szél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!