Márk
13 °C
28 °C

Májkárosodást szenvedett a mosószerrel megitatott elsőéves lány

2006.11.28. 16:18
Kis híján egy lány életébe került szeptember végén egy hevesi középiskolában a gólyaavató. A két hétre kórházba került lány végül májkárosodással "megúszta" a mérgezést, amit az erőszakkal belétöltött mosószer okozott.

A sarudi T. Andrea soha többé nem ment vissza a hevesi Eötvös József középiskolába, miután a szeptember 29-i gólyaavató kis híján az életébe került. Mint arról hírt adtunk korábban, tíz elsős rosszul lett mert a tréfásnak szánt iskolai hagyomány szerint különféle - emberi fogyasztásra alkalmatlan - ételekkel és italokkal itatták és etették meg őket a felsőbb évesek. Mindezekről az iskola honlapján található fényképek is tanúskodnak, többek között 2005-ös és 2006-os gólyanapi felvételek árulkodnak a sokszor megalázó hagyományról.

A fotókon is jól látható, hogy az eldurvult gólyaavatón változatos beavatási rituálékon kellett átmenniük az első évfolyamosoknak (azaz a hetedikeseknek). Az iskolába érkező kisdiákok arcát berúzsozták, bevásárlókocsiba ültették őket, amikből az iskola udvarán kiborították őket, majd bizarr gasztronómiai próbákat kellett kiállniuk: mustáros, gulyáskrémes gofrit, kecsapos hagymát, majonézes almát kellett enniük.

Válogatás az iskola honlapján talált képekből
Válogatás az iskola honlapján talált képekből

A legfeljebb gyomorrontást okozó menü azonban még önmagában nem okozott volna nagyobb bajt, de a felsősök közül néhányan mindezt még tetézni akarták, és mosószeres gyümölcsturmixot itattak a kicsikkel. Páran kortyoltak keveset, azonban T. Andrea nem akart inni, ezért őt erőszakkal lefogták, és a szájába öntötték a mérgező kotyvalékot. A 15 éves lány később, óra közben lett rosszul, kórházba kellett vinni.

Súlyos károsodás

A lány életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg, ami után még csaknem két hétig bent kellett feküdnie az egri kórházban. Október 12-én mehetett haza, édesapja ekkor tett feljelentést az iskola felsős diákjai ellen. Az eddigre már nyílt titok volt, hogy kik itatták a maró anyagokat tartalmazó italt a kislánnyal.

"Andrea májkárosodást szenvedett, még most is gyógyszereket kell szednie" - mondta az Indexnek T. György, a lány édesapja, csaknem egy hónappal a rendőrségi eljárás megindulása után. "Megtörte Andit az eset, pszichológushoz kell járnia a trauma miatt" - tette hozzá az apa, akitől azt is megtudtuk, hogy Andreát azonnal kivették a rossz hírű iskolából és egy másik Heves megyei város középiskolájába iratták át: "Nem is ment vissza többet az Eötvösbe".

T. György azt nem tudja, hogy miképp sülhetett el ennyire rosszul a más iskolákban is bevett szokásnak számító gólyaavató. Az apa annyit tud a történtek körülményeiről, a tanárok nem felügyeltek rendesen a gyerekekre, és hogy emiatt korábban is voltak már gólyanapi incidensek: "volt, hogy mentő vitt el egy gyereket, bevásárlókocsival lelökték a lépcsőn, eltört keze-lába". Rendőrségi eljárás azonban - a tudomása szerint - eddig nem indult ezek miatt.

Válogatás az iskola honlapján talált képekből
Válogatás az iskola honlapján talált képekből

A nyomozás állásáról nem tudott T. György beszámolni, az elmúlt több mint egy hónapban semmiféle tájékoztatást nem kaptak a rendőröktől, "ráültek az ügyre", vélekedett az apa. Megkerestük a Heves megyei rendőrséget, Oravecz Éva százados, a megyei főkapitányság szóvivője elmondta, hogy kényszerítés bűntette miatt folyik nyomozás ismeretlen tettesek, "vélhetően az iskola diákjai" ellen, szakértők bevonása mellett. "Erőszakkal megitatták a lányt egy ismeretlen folyadékkal, az eljárás többek között azt is tisztázni fogja, hogy pontosan mi okozta a lány rosszullétét" - mondta az Indexnek Oravecz Éva.

Az iskola hallgat

"A rendőrségi vizsgálat befejeződéséig semmiféle információt nem szolgáltatunk" - nyilatkozott érdeklődésünkre Fodor Endre, az Eötvös József középiskola szakképzési igazgatóhelyettese, akitől annyit azért megtudtunk, hogy az rendőrség egy hónappal ezelőtt bekérte a gólyavató napján készült hang és képfelvételeket. "Imitált képek ezek" - tette hozzá Fodor Endre, azt azonban már nem fejtette ki, hogy mit is ért pontosan ez alatt.

Az iskolában egyelőre semmilyen belső vizsgálat nem zajlik, az oktatási törvény szerint, ha rendőrségi feljelentés születik, akkor az intézményi fegyelmi vizsgálattal meg kell várni a rendőrségi eljárás eredményét. Az iskola vezetői már korábban úgy döntöttek, hogy a jövőben nem lesz több gólyaavató az iskolában.