Zsuzsanna
0 °C
10 °C

Borsodot megbénította a hideg

2006.01.23. 10:41
Bár hidegrekord nem született sehol, a hét közepéig marad a kemény hideg. A hófúvások miatt több út is járhatatlan, a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott az időjárás. Miskolcról harminc, Encsről hatvan, Mezőkövesdről 13, Tiszaújvárosból három buszjárat nem tudott elindulni hétfő reggel. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy települést zárt el a hó, míg négy borsodi faluban az áramszolgáltatás szünetel, ugyanis a szél leszaggatta a vezetékeket.

A hét közepéig marad a kemény hideg, bár hidegrekord nem született sehol az országban, tudta meg az Index Bozóki István meteorológustól. A Kárpát-medencébe észak-kelet felől áramlik be az a hideg, száraz, sarkvidéki levegőtömeg, ami a jelenlegi fagyos időért felelős, és ami az észak-keleti országrészben valamint a Kisalföldön hófúvásokat okoz, az ország középső és déli részein pedig gyenge havazást hozott.

A leghidegebbet az észak-keleti országrészben, Nyíregyházán mérték, a szabolcsi megyeszékhelyen -19 fok volt. Budapesten (a belváropban) -9 fokra süllyedt a hőmérő higanyszála. Hidegrekord most nem született, január 23-án a leghidegebbet 1942-ben mérték, amikor -30 fokos hideg volt Tatabányán, míg Budapesten 1881-ben volt emlékeztes -20 fokos hideg ugyanezen a napon.

Kedden és részben még szerdán is hasonló hidegre kell számítani, marad a disznóvágásra ideális, ropogós hideg. A felhőzet délen tovább csökken és országszerte gyengül majd a szél, napos, hideg, száraz idő várható, éjszaka -14 és -20 napközben -5 és -10 fok közötti hőmérsékletek lesznek jellemzők.

Marad a hideg

A hét második felében, szerdától, csütörtöktől egy melegfront hoz változást a hidegbe, megnövekszik a felhőzet, hózápor, havazás és némiképp enyhülő idő várható többfelé, de a hőmérsékletek mindenütt fagypont alattiak maradnak. Éjjel -4 és -10, nappal 0 és -6 közötti hideg lesz a meteorológus szerint.

A legnagyobb hazai tavak már befagytak, a Balaton jege tíz, a Velencei-tóé nyolc, a Fertő-tóé 13 centiméter vastag a partközeli mérőhelyeknél, és a hideg idő miatt hízik majd a jég vastagsága mindhárom tavunkon. A meteorológus azonban figyelmeztetett arra, hogy biztonságosnak csak a 15 centiméter feletti jégvastagság mondható, tehát egyelőre még ne rohanják meg a korcsolyázás, fakutyázás szerelmesei a befagyott állóvizeket.

Járhatatlan utak, elzárt települések

Csúcsközelben a gázfogyasztás

A hétvégéhez hasonlón hétfő reggel is a szokásos földgázmennyiség 75-80 százaléka érkezett Magyarországra a Gazpromtól - közölte Ábrahám Gergely, a gazdasági miniszter szóvivője a Mol Földgázszállító t.-től kapott adatok alapján. Ez ezt jelenti, hogy Beregdarócon hazai fogyasztásra 22 millió köbméter, tranzitcélokra 9 millió köbméter, emellett az osztrák átadóállomáson további 8 millió köbméter földgáz érkezett az országba.

Ez a mennyiség, kiegészítve a hazai kitermelésből származó mintegy 10 millió köbméter a hazai tározókból kivett 28-30 millió köbméterrel a hétvéhén még biztosítani tudta a zavartalan ellátást. Hétfőn viszont az ellátási kapacitás határára érkezhet a Földgázszállító: a cég napi 87,5 millió köbméteres csúcsfogyasztásig képes a fogyasztók korlátozásmentes kiszolgálására, és Ábrahám Gergely szerint hétfőn -11 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklettel számolva 86 millió köbméteres fogyasztás várható (szombaton 64, vasárnap 74 millió köbméter gázt használt el az ország).

Azok az ipari nagyfogyasztók, amelyek erre szerződésben vállaltak kötelezettséget, csütörtökön átálltak gázról olajfogyasztásra. Azok a fogyasztók, amelyeknek technológiai lehetőségük van a kőolajfogyasztásra, de nincs szerződésük az átállásra, akkor váltanak szükség esetén az olajra, ha a napi gázfogyasztás eléri vagy meghaladná a 87,5 millió köbmétert.

Tucatnyinál is több út hosszabb-rövidebb szakasza vált járhatatlanná a hófúvások miatt hétfő reggelre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta az MTI-t az Állami Közútkezelő Kht. megyei ügyeletese. Főleg Abaújban, a Hernád-völgyében, a dél-borsodi és a zempléni térségben rosszak az útviszonyok. Nem lehet közlekedni a Tiszalúc-Taktaharkány, a Hernádnémeti-Tiszalúc, a Hernádszentandrás-Pere, az Abaújkér-Aranyospuszta, a Vilmány-Fony közötti úton. Ugyancsak járhatatlan a Megyaszó-Legyesbénye, a Kisrozvágy-Semjén, a Lácacséke-Dámóc, a Nagyhomok-Cigánd közötti út, valamint a sóstófalvi, és a zalkodi bekötő út.

Szintén hófúvások miatt zárták le a forgalom elöl a Forró-Fancsal, a Mezőnagymihály-Mezőkeresztes, a Mezőcsát-Ároktó, a Köröm-Tiszalúc és a Hejőpapi-Hejőbába közötti utat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen kívül igen sok út igen nehezen járható, köztük a 37-es számú Miskolc-Sátoraljaújhely közötti út.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen kívül több mint húsz út, köztük a 37-es számú Miskolc-Sátoraljaújhely közötti főközlekedési út igen nehezen járható. Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelem szóvivője elmondta, Alsóberecki, Bodroghalom, Vajdácska és Karos falvakban leállt az áramszolgáltatás, ugyanis a szél leszaggatta a vezetékeket, a szolgáltató szakemberei dolgoznak a hibák elhárításán. Délelőtt tízre Alsóbereckiben már helyreállították az áramszolgáltatást, a faluban több házban nem volt egyébként fűtés az üzemzavar miatt, hétfőn nem is nyitott ki az óvoda és az iskola, tudtuk meg a polgármesteri hivataltól. Az ÉMÁSZ szakemberei a többi bodrogközi településen is helyreállították az áramszolgáltatást hétfőn délelőtt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharos erejű szél hófuvásokat emel az úttesteken - közölte a térségi közútkezelő igazgatóság ügyeletese hétfőn hajnalban az MTI-vel. A megyében négy elzárt település van, Kistiszahát, Ferenctanya, Jánosbokor és Tiszanagyfalu. Ezen kívül még hét útszakasz nagyon nehezen járható, melyen Kisvárda, Dombrád, Tiszadob, és Tiszaeszlár csak nagy nehézségek árán érhető el.

A Nyíregyháza-Polgár közötti, az M3-as autópályára vezető 36-os számú főúton, valamint a Nyíregyháza-Tokaj közötti 38-as számú főúton is folyamatos munkára kényszerülnek a gépek, hogy elhárítsák a hóátfuvásokat. A szabolcsi közútkezelő társaság hétfőre virradó éjjel 44 géppel dolgozott a hófuvások eltakarításán, és hómarókat is bevetettek a nehezen járható utakon. A Nyíregyháza környéki bokortanyák bekötőútjain is előfordulnak nagyobb átfuvások, főként Cigánybokor térségében, s megesik, hogy rövid időre járhatatlanná válnak az utak, de a gépek állandóan járják a környéket és igyekeznek biztosítani a közlekedést.

Fennakadások közúton, vasúton

A hideg a vasúti közlekedésben is gondokat okozott. Szolnok és Szajol között több helyen is leszakadt a vasúti felsővezeték vasárnap este hét körül, az vezetéket körülbelül négy óra alatt javították meg, az Index vasúti fórumán többen is úgy tudják, hogy háromszáz perces késéssel érkeztek meg a vonatok a keleti országrészből. Az Index fórumám megjelent információk szerint legalább nyolc vonat kényszerült hosszas állásra a műszaki hiba miatt.

Hidasnémeti-Szikszó-Miskolc-Füzesabony-Hatvan-Budapest vasútvonalon több órát késnek a vonatok. A késést az okozza, hogy a hófúvás a váltóberendezésekre hordja a havat, és megtisztításuk időt vesz igénybe - közölte a MÁV szóvivője vasárnap. A Nyíregyháza-Dombrád között közlekedő kisvasút vasárnap este hét órától nem jár, mert az erős hófúvásban a MÁV nem tudja garantálni a biztonságos közlekedést.

Nagy késésekkel közlekednek a vonatok Észak-kelet Magyarország térségében, több járat el sem indult a zord idő miatt. Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a Miskolc-Szikszó-Hidasnémeti, a Miskolc-Szerencs-sátoraljaújhelyi és a nyíregyházi vasútvonalakon kell elsősorban járatkimaradásokkal számolni. Sok helyen hóátfúvás, viharos erejű szél, megrongálódott vasúti felső vezetékrendszer és váltóállítási probléma okoz gondot a vonatközlekedésben. A szokatlan hideg miatt már egy síntörés is történt Nyíregyháza és Császárszállás között.

Késésekre kell számítani a debreceni, a záhonyi, a vásárosnaményi térségben is. A villanymozdonnyal közlekedő vonatok a viharos erejű szél miatt csak 60, illetve 40 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak a vezetékszakadás elkerülése érdekében. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Cegléd vasútvonalon minimum félórás késésre kell számítani. A Nyírvidéki Kisvasúton, valamint Kál-Kápona és Kisújszállás között nem közlekednek a vonatok.

Borsod megyében hétfő reggel száztizenegy buszjárat nem indult el a hideg miatt - mondta az MTI-nek Laczkó Sándor a Borsod Volán diszpécsere. A buszok nagy részénél "lefagyott" az üzemanyagrendszer, vagy az akkumulátorral volt probléma, de Kesznyéten, Köröm, Girincs és Mezőcsát térségében a hóátfúvások miatt maradtak ki a járatok. Mezőcsáton három busz a csúszós út miatt árokba csúszott, személyi sérülés nem történt, a tűzoltók segítettek a mentésben. "A száztizenegy kimaradt buszjáratban még nincs benne a sátoralajújhelyi vonal, ott ugyanis még az összeszámlálás jelenleg is tart" - tette hozzá. Egyedül Ózd és Kazincbarcika térségében közlekednek a távolsági járatok, némi késéssel azonban "itt is számolni kell".

Miskolcról harminc, Encsről hatvan, Mezőkövesdről 13, Tiszaújvárosból három buszjárat nem tudott elindulni hétfő reggel, míg Sátoraljaújhelyről szinte egy busz sem tudott elindulni, részletezte az Index érdeklődésére a Borsod Volán diszpécsere. A megyében szinte mindenütt vannak nehezen járható, vagy éppen járhatatlan utak, a buszok többsége emiatt nem tudott útnak indulni.

Tűz- és szélkár

Kémény- és tetőtüzekhez riasztották a tűzoltókat hétfő reggel Borsod-Abaúj-Zemplénben - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem. Mezőkeresztesen és Mezőcsáton kéménytűzhöz vonultak a tűzoltók hétfő reggel, Nyékládházán pedig a tetőszerkezet lobbant lángra - mondta László Antal, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. A tüzeket vélhetően az okozta, hogy a nagy hidegben intenzívebben fűtöttek, a kémény, illetve a tető pedig belobbant a hőtől.

Hetvenkilenc tetőt bontott meg az orkánerejű szél a Zemplén megyei Vajdácska településén. A Sárospatakhoz közeli falura hétfőn a délelőtti órákban csapott le a térségben tomboló szélvihar. A legnagyobb kár a helyi általános iskola tornatermének, valamint az idősek napközi otthonának tetőszerkezetében keletkezett. A helyiek délelőtt az idős, egyedülálló embereken segítenek, tűzifát vágnak és befűtenek náluk. A bodrogközi településen hétfőn szünetet rendeltek el az óvodában és az iskolában. Személyi sérülés nem történt, a katasztrófavédők nagy erőkkel küzdenek a károk elhárításáért és a további károk megelőzéséért. Nem sokkal korábban egyébként a Szerencshez közeli Legyesbényén is felszakította a helyi általános iskola tetőzetét a nagy erejű szél; személyi sérülés ott sem történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!