Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem enyhül a hideg

2005.02.07. 07:31
A héten hideg, téli időre számíthatunk, a kemény éjszakai fagyokat követően a nappali órákban is fagypont alatt marad a hőmérséklet és egyre tartósabb ködök várhatóak. A hét közepétől már országosan borongós, párás, ködös idő alakul ki, ónos ködszitálással, hószállingózással. Romániában mínusz 34 celsius-fokot mértek, a nagy hideg és hóviharok eddig öt ember halálát okozták. Borsodban három ember fagyott halálra.
A hét végéig nem sokat változik időjárásunk. Továbbra is nagyon hideg éjszakákra, és hideg nappalokra számíthatunk. Zúzmarás köd is várható, amelyből legfeljebb hószállingózás lehet, jelentős havazás továbbra sem lesz.

Hétfőn a hajnali párásságot, ködfoltokat követően több órára kisüt a nap és gyenge marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke -3, -1 fok körül alakul, késő este -8 fok várható.

Kedden a hajnali ködöknek csak egy része szűnik meg és pár órára kisüt a nap, sokfelé egész nap borongós, párás, ködös időre számíthatunk. Gyenge lesz a szél, hajnalban -12, -7 fok, helyenként -15 fok várható, a hőmérséklet csúcsértéke -6, -2 fok között alakul.

Szerdán és csütörtökön többnyire erősen felhős, borongós, párás, ködös idő várható, helyenként ónos ködszitálás, hószállingózás kialakulhat. Gyenge marad a légmozgás. Hajnalban -11, -6 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -6, -2 fok között alakul.

Három fagyhalál Borsodban

Három különböző helyszínen történt fagyhalál a hétvégén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tudta meg a HavariaPress. Szombaton és vasárnap Göncruszkán, Novajidrányban és Miskolcon egyaránt kihűlés okozta egy-egy helybéli férfi halálát. A tragédiák okait és körülményeit egyelőre vizsgálják, az azonban már bizonyosnak látszik, hogy az áldozatok egyike sem volt hajléktalan. Mivel idegenkezűségre utaló gyanú nem merült fel, ezért a pontos körülményeket a rendőrség a továbbiakban államigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

Humán

Nem várható közvetlen fronthatás. Használjuk ki a pár órás napsütést és sétáljunk, mozogjunk a szabad levegőn. A légszennyezettség növekszik, a levegőminőségi határérték 15-35 százalékát éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). A porkoncentráció alacsony-közepes.

Kegyetlen hideg Romániában

Románia egyes részein mínusz 34 Celsius-fokot mértek vasárnap hajnalban, a nagy hideg az utolsó adatok szerint öt ember halálát okozta. Reggelre a havazás abbamaradt ugyan, az óránként hatvan kilométeres sebességet elérő szél és a mínusz tíz fokos nappali hőmérséklet azonban megnehezítette a hóeltakarítást a Kárpátokban.

A közlekedési helyzet az ország délkeleti részén, a Bukaresttől keletre eső térségben a legrosszabb, itt helyenként két méteres hótorlaszok alakultak ki és a hadsereget is bevetették az utak megtisztítására.

Lavinaomlások az Alpokban

A felső-stájerországi Treglwang térségében vasárnap már negyedik napja kutattak eredménytelenül három vadász után, akik még csütörtökön vadetetésre indultak traktorral. A vadetetők térségére lavina zúdult, és feltehetően a járművűkkel együtt elsodorta a három férfit. A hét végén újabb két halálra fagyott idős ember holttestét találták meg a háza közelében Ausztriában, Salzburg tartományban, illetve Felső-Ausztriában. Egy 13 éves fiú snowboardozás közben halálos balesetet szenvedett Kitzbühelben egy sípályán. Lavinaomlás pedig két emberéletet követelt, a svájci Alpokban. Bajorországban egy síelő vesztetett életét szintén lavinaomlásban.