József, Bánk
-6 °C
0 °C

Havazás, orkán, késnek a vonatok

2006.03.13. 14:02
A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon a legerősebb a havazás, az utakon sok helyütt hókásás a burkolat. Az orkán erejű szél több helyen is leszakította a vasúti felsővezetékeket, így a vonatok országszerte több órás késéssel járnak. A viharos szél miatt hétfő délelőtt negyvenszer riasztották a tűzoltókat Borsodban, ahol fákat, kéményeket és egy tűzfalat döntött ki a szél.

A Dél-Alfödön és a Tiszántúlon visszatért a tél. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye területén sokfelé most is havazik, néhol a viharos erejű szél hordja a havat. A fő- és mellékutakon a szórás és takarítás ellenére havas, hókásás a burkolat. A hófúvásos területeken a látási viszonyok korlátozottak Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-bihar megyében is télies viszonyokra számítsanak - közölte az Utinform.

Az M5 autópálya déli szakaszán, Kecskemét és Röszke között is havazik, az autópálya sónedves, néhol latyakos. A Dunántúl déli részén is hasonló a helyzet, Baranya megyében is az erős szél hordja a frissen hullott havat.

Az orkán erejű szél a Dunántúlon és Borsodban több helyen leszakította a vasúti felsővezetékeket, és letört a mozdonyok áramszedőit. A vonatok ezért országszerte több órás késéssel járnak - közölte a MÁV.

Szombathely és Celldömölk között dízelmozdonyok továbbítják a vonatokat. A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely, valamint a Budapest–Szolnok–Békéscsaba vasútvonalon másfél-két órás késésekre kell számítani. A Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Hatvan–Miskolc, a Nyíregyháza–Szerencs–Miskolc, továbbá a Miskolc–Hidasnémeti vasútvonalon 30-40 perces késések várhatók napközben is - áll a MÁV közleményében.

Lassan mennek a vonatok

A legrosszabb a helyzet a Budapest–Békéscsaba vasútvonalon. Itt ideiglenesen sikerült helyreállítani a megrongálódott vezetékeket, de napközben idő kell majd arra, hogy a Gyoma–Nagylapos közötti vezetékrendszert véglegesen is helyre állítsák. A vasúttársaság azt tervezi, hogy – mintegy két és fél órára – lezárja majd a vasúti pályaszakaszt. Akkor az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják majd.

A viharos erejű szél miatt biztonsági okokból a villanymozdonyokkal közlekedő vonatok továbbra is 40-60-80 km/órás sebességkorlátozással közlekedhetnek.

Hétfőn országszerte 45 helyre kellett kivonulni a felsővezetéket karbantartó szakembereknek. Püspökladány és Karcag között még mindig dolgoznak a megrongálódott vezetékrendszer helyreállításán – itt is késések vannak. Szajol és Monor, valamint Szolnok és Nagykáta között az erős havazás miatt késnek az elővárosi vonatok. A Miskolc–Szerencs, illetve a Miskolc–Hidasnémeti vasútvonalon megjavították a leszakadt vezetékeket, de a sebességkorlátozás miatt késésekre továbbra is számítani kell.

Kilenc alkalommal riasztották a tûzoltókat az éjszakai orkán miatt Borsodban - jelentette a HavariaPress. Az éjszakai viharos szél fákat döntött ki és több helyen bontotta meg az épületek tetõszerkezetét. A tûzoltóknak legutóbb a mezõkeresztesi malomhoz kellett kivonulniuk, mert a szél csaknem letépte a malom tetejét.

Nincs tanítás az iskolában

Boldogkőváralján, ahol vasárnap éjszaka óta nem volt áram, már helyreállt a szolgáltatás. A településen fenyőfák dőltek a vezetékekre. Mivel reggel még nem volt áram és a fűtést keringető szivattyú sem üzemelt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tanítási szünetet rendeltek el.

A viharos erejű szél miatt hétfő délelőtt mintegy negyven esetben riasztották a tűzoltókat Borsodban, ahol fákat, kéményeket és egy tűzfalat döntött ki a szél. A megye több településén, összesen 13 helyen a szélvihar megbontotta a lakóházak tetőszerkezetét, a tűzoltók munkáját nehezíti, hogy jelenleg már a hó is esik a térségben, ezért a hóviharban rosszak a látási viszonyok.

Miskolcon a viharos szél a Kós Károly Szakközépiskola egyik tanodájának tetejét szakította le, majd "átrepítette" egy közeli épület tetejére.

Továbbra is viharos szél tombol Vas megyében, a szélvihar fákat csavar ki, a tűzoltók egész éjjel dolgoztak - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem ügyeletese.

"Vasárnap este óta 25 esetben kaptunk riasztást, mert a vihar miatt fák dőltek ki, kémények dőltek le, és tetőcserepek sodródtak le" - mondta el Mogyorósi Balázs. Több fa is villanyvezetékre dőlt, ami kisebb zavarokat okozhatott az áramszolgáltatásban is.

Kisebb balesetek

A viharos szél eddig nem okozott személyi sérülést, éjszaka két kisebb közlekedési baleset történt, egy teherautó csúszott árokba és két személygépkocsi ütközött össze, ezek azonban nem hozhatók összefüggésbe az időjárási körülményekkel, mondta Mogyorósi Balázs.

Lezárták a szegedi alsó rakpartot
A Tisza áradása miatt hétfőre virradóra lezárták a szegedi alsó rakpartot, a folyó várhatóan a hét folyamán önti el az utat. A folyó vízszintje elérte az 560 centiméteres szintet ezért volt szükség a rakpart lezárására - mondta Kőfalvi István. A folyón - csakúgy mint a Maroson és a Körösökön - kisebb árhullám vonul le, jelenleg nem tudni, mikor és milyen szinten fog tetőzni Szegednél a Tisza. A folyó szegedi szakaszán nincs árvízvédelmi készültség, az első fokozatot 650 centiméteres vízállásnál rendelik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hétfőn reggel tíz esetben kértek segítséget a tűzoltóktól a viharos erejű szél okozta károk elhárítására. Tiszalúcon és Hernádszentandráson cserepeket vitt le egy-egy ház tetejéről, a megye más részein pedig fákat döntött ki a szélvihar.

Helyenként óránként 80-90 kilométeres sebességű szél jelenleg is fúj, így további riasztásokra számítanak.

Marad a zord idő

Kontinensünk nagy részén folytatódik a hideg, télies idő, Észak-, Északkelet-Európában és Közép-Európa északi felén például napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Ukrajna felett ciklon örvénylik. Hatására a Kelet-európai-síkság nagy részén és a Német-lengyel-alföldön erősen felhős az ég, többfelé havazik, Ukrajna déli vidékein esik az eső.

A következő 24 órában a Kárpát-medencében is hideg télies idő lesz, sokfelé várható havazás. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -1, +4 fok között alakul, vagyis jóval az ilyenkor szokásos 8 fokos átlaghőmérséklet alatt marad.

A Földközi-tenger térségében egyébként már beköszöntött a tavasz, itt a hőmérséklet csúcsértéke általában 13, 18 fok között alakul, de Spanyolországban 20 fok feletti értékek is előfordulnak.