Benedek
-4 °C
5 °C

Húsz fokot is eshet a hőmérséklet

2003.05.14. 07:51
Szerdától jelentős lehűlés várható Magyarországon. A nappali csúcshőmérséklet az ország egyes nyugati részein 12 fok lehet. Csütörtökön az egész országban hűvös, koratavaszi időre kell számítani. A mínusz öt fokos hidegrekord nincs veszélyben.
A Dunántúl egyes területein egy nap alatt akár húsz fokot is eshet a nappali csúcshőmérséklet - olvasható az idojaras.hu internetes oldalon. Az osztrák határ mentén fekvő területeken az a furcsaság is előfordulhat, hogy a szerda reggeli hőmérséklet magasabb lesz annál, mint amit délben mérnek.

Egy hidegfront hatására nyugaton változóan, délután többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan számíthatunk esőre, záporra. A Kisalföldön viharossá fokozódik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 12, 18 fok között alakul. A fővárosban ekkora lehűlésre szerdán még nem kell számítani, akár még 22 fok is lehet, míg keleten ennél három-négy fokkal melegebbre lehet számítani az előrejelzések szerint.

Csütörtökre az egész országban hűvös, kora tavaszi időt ígérnek a meteorológusok, jelentős mennyiségű eső azonban nem várható, így a mezőgazdaság gondjai nem oldódnak meg. Az aszály tovább sújtja az országot. Legfeljebb néhány milliméter eső hullhat. A csütörtöki hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul majd, hétvégére fokozatosan melegszik a levegő, vasárnapra az ország egyes vidékein 26 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az éjszakai lehűlés az előző hetekben mért értékeknél jóval alacsonyabb lesz, akár 6 fokig süllyedhet.

Igaz, ez nem veszélyezteti az évszázados hidegrekordot, amikor is Miskolcon 1927-ben mínusz 1,5 fokot mértek.

A múlt héten a melegrekordok dőltek sorra. Május 6-a után három napon keresztül mértek a júliusra jellemző 34 fokot az országban, de azt követően is többször emelkedett 33 fokig a hőmérséklet.