Ödön
2 °C
11 °C

Téli hideg és gyilkos viharok több európai országban

2007.05.28. 15:30
Nagy-Britanniában 5-8 Celsius-fokos rekordhideg és kitartó esők, több más országban halálos áldozatokkal is járó esőzések és viharok jellemezték a hétvége időjárását. Magyarországin is számítani lehet viharokra.

Több hétre való eső és kora telet idéző hőmérséklet jegyében telt a hagyományos május végi hosszú hétvége, a Bank Holiday Nagy-Britanniában, ahol évek óta nem mértek ennyi csapadékot és ilyen hideget az évnek ebben az időszakában. A kirándulók milliói töltötték szállodai szobáikban a hétvégét a szakadó eső, az 5-8 fok közötti nappali hőmérséklet és az erős szél miatt. Az első összesítések szerint vasárnap és hétfőn összesen 50-70 milliméter eső hullott Anglia nagy részén; ez a májusi egész havi átlagnak felel meg. .

Áradás, földcsuszamlások Törökországban

Törökországban, Franciaországban, Görögországban és Németországban halálos áldozatokat is követeltek heves viharok és esőzések a hétvégén. Törökország keleti részén tíz ember vesztette életét áradások és földcsuszamlások, illetve villámcsapások következtében.


Az állatokat sem kímélte a vihar Törökországban

Görögországban szombat este egy folyón támadt hirtelen árhullám elsodort nyolc kirándulót a Peloponnészosz- félszigeten, legkevesebb heten életüket vesztették. Németországban számos helyen riasztották a tűzoltókat elárasztott pincékhez, kidőlt fákhoz és megrongált tetőkhöz. Sok helyen akadozott a közúti és helyenként a vasúti közlekedés is. Hétfőn a Fekete-erdő hegységben négy centiméter hó esett. Szászországban vasárnap jégeső esett, és a szilárd csapadék az Érchegységben helyenként fél méter magasan állt az utakon. Thüringia, Szász-Anhalt, Brandenburg és Meklenburg-Előpomeránia tartományokban az utakon hömpölygő sár okozott gondokat a közlekedésben.

A franciaországi Bretagne partjainál két búvár és egy jacht kapitánya vesztette életét a viharos tengeren.

Rekkenő hőség Moszkvában

Moszkva környékét ugyanakkor szokatlan hőség lepte meg. 130 éves melegrekord dőlt meg hétfőn az orosz fővárosban: 32,2 Celsius-fokot mértek. Sokan a vízpartokon kerestek menedéket, nem ritkán a fürdési tilalom ellenére is. Négy ember fulladt vízbe, harmincegy fuldoklót, köztük öt gyermeket mentettek ki a hétvégén a környékbeli tavakból, folyókból, víztározókból - közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek moszkvai hivatala.


Moszkvában a szökőkutak is megteltek

Itthon is lesznek viharok

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és délutántól többfelé várható zápor, zivatar. Éjszaka főleg északon és keleten, kedden napközben másutt is előfordulhatnak szórványosan záporok, zivatarok. Helyenként heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. Eleinte a déli, délnyugati, majd kedd délutántól az északnyugatira forduló szelet erős, a Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13, 18 fok között alakul, de nyugaton ennél pár fokkal hűvösebb is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 20, 25 fok között valószínű, északnyugaton ennél pár fokkal kevesebbet, keleten többet is mérhetnek. A hosszabb távú előrejelzés szerint a következő egy hétben minden nap számíthatunk csapadékra.

Kisújszállásnak már kijutott

A tűzoltók és az önkormányzat szakemberei vasárnap este óta folyamatosan dolgoznak Kisújszálláson a jégesővel kísért vihar okozta károk felszámolásán; jelenleg a portákról szivattyúzzák ki a felgyülemlett belvizet, illetve házakat fertőtlenítik a felszínre jutott szennyvíz miatt - közölte az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke hétfőn az MTI-vel. A klórmeszes, hypós fertőtlenítésre azért van szükség, mert a lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt megteltek az emésztőgödrök, tartalmuk szétfolyt, és ez az állapot különböző betegségeket idézhetne elő - tette hozzá Szepesi Jenő. Tájékoztatása szerint vasárnap este 19 és 20 óra között három hullámban összesen 107 milliméter csapadék esett a nagykunsági városban, az első esetben az esővel 16-17 milliméter átmérőjű jégszemek hullottak alá. A nagy tömegben lezúdult víz több helyen megrekedt az elvezető árkokban, és onnan csak a sűrűn benőtt vízinövényzet kitisztítása után folyt el órákkal később. Ezt a munkát kotrógéppel rendelkező vállalkozókkal végeztették el.

Szepesi Jenő a károk mértékéről egyelőre annyit tudott mondani, hogy az első felmérés szerint mintegy 20-25 lakóház vizesedett be, az összesítésre a hét közepéig kerül sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?