Huba
19 °C
33 °C

Téli hideg és gyilkos viharok több európai országban

2007.05.28. 15:30
Nagy-Britanniában 5-8 Celsius-fokos rekordhideg és kitartó esők, több más országban halálos áldozatokkal is járó esőzések és viharok jellemezték a hétvége időjárását. Magyarországin is számítani lehet viharokra.

Több hétre való eső és kora telet idéző hőmérséklet jegyében telt a hagyományos május végi hosszú hétvége, a Bank Holiday Nagy-Britanniában, ahol évek óta nem mértek ennyi csapadékot és ilyen hideget az évnek ebben az időszakában. A kirándulók milliói töltötték szállodai szobáikban a hétvégét a szakadó eső, az 5-8 fok közötti nappali hőmérséklet és az erős szél miatt. Az első összesítések szerint vasárnap és hétfőn összesen 50-70 milliméter eső hullott Anglia nagy részén; ez a májusi egész havi átlagnak felel meg. .

Áradás, földcsuszamlások Törökországban

Törökországban, Franciaországban, Görögországban és Németországban halálos áldozatokat is követeltek heves viharok és esőzések a hétvégén. Törökország keleti részén tíz ember vesztette életét áradások és földcsuszamlások, illetve villámcsapások következtében.


Az állatokat sem kímélte a vihar Törökországban

Görögországban szombat este egy folyón támadt hirtelen árhullám elsodort nyolc kirándulót a Peloponnészosz- félszigeten, legkevesebb heten életüket vesztették. Németországban számos helyen riasztották a tűzoltókat elárasztott pincékhez, kidőlt fákhoz és megrongált tetőkhöz. Sok helyen akadozott a közúti és helyenként a vasúti közlekedés is. Hétfőn a Fekete-erdő hegységben négy centiméter hó esett. Szászországban vasárnap jégeső esett, és a szilárd csapadék az Érchegységben helyenként fél méter magasan állt az utakon. Thüringia, Szász-Anhalt, Brandenburg és Meklenburg-Előpomeránia tartományokban az utakon hömpölygő sár okozott gondokat a közlekedésben.

A franciaországi Bretagne partjainál két búvár és egy jacht kapitánya vesztette életét a viharos tengeren.

Rekkenő hőség Moszkvában

Moszkva környékét ugyanakkor szokatlan hőség lepte meg. 130 éves melegrekord dőlt meg hétfőn az orosz fővárosban: 32,2 Celsius-fokot mértek. Sokan a vízpartokon kerestek menedéket, nem ritkán a fürdési tilalom ellenére is. Négy ember fulladt vízbe, harmincegy fuldoklót, köztük öt gyermeket mentettek ki a hétvégén a környékbeli tavakból, folyókból, víztározókból - közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek moszkvai hivatala.


Moszkvában a szökőkutak is megteltek

Itthon is lesznek viharok

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és délutántól többfelé várható zápor, zivatar. Éjszaka főleg északon és keleten, kedden napközben másutt is előfordulhatnak szórványosan záporok, zivatarok. Helyenként heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. Eleinte a déli, délnyugati, majd kedd délutántól az északnyugatira forduló szelet erős, a Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13, 18 fok között alakul, de nyugaton ennél pár fokkal hűvösebb is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 20, 25 fok között valószínű, északnyugaton ennél pár fokkal kevesebbet, keleten többet is mérhetnek. A hosszabb távú előrejelzés szerint a következő egy hétben minden nap számíthatunk csapadékra.

Kisújszállásnak már kijutott

A tűzoltók és az önkormányzat szakemberei vasárnap este óta folyamatosan dolgoznak Kisújszálláson a jégesővel kísért vihar okozta károk felszámolásán; jelenleg a portákról szivattyúzzák ki a felgyülemlett belvizet, illetve házakat fertőtlenítik a felszínre jutott szennyvíz miatt - közölte az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke hétfőn az MTI-vel. A klórmeszes, hypós fertőtlenítésre azért van szükség, mert a lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt megteltek az emésztőgödrök, tartalmuk szétfolyt, és ez az állapot különböző betegségeket idézhetne elő - tette hozzá Szepesi Jenő. Tájékoztatása szerint vasárnap este 19 és 20 óra között három hullámban összesen 107 milliméter csapadék esett a nagykunsági városban, az első esetben az esővel 16-17 milliméter átmérőjű jégszemek hullottak alá. A nagy tömegben lezúdult víz több helyen megrekedt az elvezető árkokban, és onnan csak a sűrűn benőtt vízinövényzet kitisztítása után folyt el órákkal később. Ezt a munkát kotrógéppel rendelkező vállalkozókkal végeztették el.

Szepesi Jenő a károk mértékéről egyelőre annyit tudott mondani, hogy az első felmérés szerint mintegy 20-25 lakóház vizesedett be, az összesítésre a hét közepéig kerül sor.