Árpád
-2 °C
4 °C

Jön a hidegfront: tízfokos lehűlés várható

2002.06.24. 14:51
Még tombol a hőség, de a kedd biztosan enyhülést hoz, mivel nyugatról határozott hidegfront éri el hazánkat - mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. A front nyomán 10 fokos hőmérsékletcsökkenésre lehet számítani. A lehűlés miatt délutántól, illetve éjszaka az ország egyes részein szélviharok alakulhatnak ki. A hőmérséklet csúcsértéke hétfőn 37 fok, késő este 27 fok lesz. A hétvégén négy felnőtt és két gyermek halt meg strandolás közben.
Hétfőn megdőlt a június 24-ei melegrekord, mert a legmagasabb hőmérséklet meghaladta az 1962-ben Szombathelyen mért 36,6 fokot - közölte Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A szakember elmondta, hogy a felénk közeledő hidegfront hatására Ausztriában és Csehországban 15-16 fok van. Szinte biztos, hogy a lehűlést erős, olykor orkán erejű szél kíséri majd. Németh Lajos szerint csak az bizonytalan, hogy milyen mennyiségű csapadékot hoz a változás. - Nem tudni, hol és mennyi eső várható, de ahol lesz, ott felhőszakadás és jégeső formájában.

Több rosszullét

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az MTI-vel közölte: a meleg miatti rosszullétek miatt az elmúlt hét pénteken óta Budapesten a megszokott 200-250 helyett mintegy 300 segélyhívás érkezik a mentőkhöz. Országosan csaknem 2000 esetben nyújtanak segítséget naponta az OMSZ munkatársai, ami hasonló arányú növekedést jelent a korábbi időszakhoz képest, mint Budapesten. A szóvivő szerint a melegben különösen az ájulásos rosszullétek és a vízi balesetek szaporodtak meg.

Kortyolgassunk!

Győrfi Pál mindenki számára tanácsolja, hogy a nagy melegben lehetőleg hűvös, árnyékos helyen tartózkodjon, de ha nem teheti meg, lehetőleg szellős, könnyű pamutanyagból készült ruhát viseljen. A szakember felhívja a figyelmet a folyadékfogyasztás fontosságára, ami ásványvíz és tea gyakori kortyolgatásával a legeredményesebb a rosszullétek megelőzésében. A szóvivő a naponta többszöri könnyű étkezést ajánlja a kiadós ebédek helyett.

Napozás csak mértékkel

Győrfi Pál óv a túlzott napozástól, ami első- és másodfokú égéseket okozhat, nem beszélve az UV sugárzás hatására később kialakuló bőrrák veszélyéről. A szóvivő felhívta a figyelmet az este erős fejfájással, hányingerrel jelentkező napszúrás kockázatára, ami ellen a sapka és az árnyék jelent védelmet.

A kánikula miatt Budapest főpolgármestere különleges intézkedést hozott: egyes fővárosi strandokat a 18 év alattiak és a 65 év fölöttiek ingyen látogathatják, hétfőn is.

A dagály strandon rekordot döntöttek vasárnap, még három órakor is sorba álltak a pénztárak előtt, délután ötig majdnem tízezren váltottak jegyet - tudta meg az RTL Klub. Ennyien három éve nem voltak itt.

Halál a strandokon

Fotó: Fővárosi Tűzoltó-parancsokság
A hétvégén négy felnőtt, és két gyermek vesztette életét Pest megye valamelyik strandján. Péntek éjszaka K. Zs. Tamás 24 éves budapesti lakos a budakalászi Omszki tóban fürdőzés közben elmerült. A helyszínre érkező búvárok 15 méterre a parttól találták meg a holttestet.

Szombatra virradó éjszaka B. Zs. Sándor 41 éves budapesti lakos a dunavarsányi Kéktó sétány melletti bányatóban fulladt meg. A férfi egy baráti társasággal tartózkodott a tónál, italoztak, majd úszás közben valószínűleg szívelégtelenség lépett fel a férfinél.

Szombat délben egy három gyermekes család Domonyvölgyben, az 1-es tónál kijelölt szabadstrandon tartózkodott. Az édesanya két éves gyermekével a csúszdánál volt, míg a másik két gyerek a sekély vízben játszott. A 10 éves Attila búvárkodott, emiatt nem vette észre, hogy testvére, a 6 éves Marcell belefulladt a vízbe.

Szombat este K. I. Péterné 45 éves budapesti lakos barátaival Budakalászon, az Omszki tó nudisták részére fenntartott szakaszán ittas állapotban beúszott, és mintegy 10 méterre a parttól a mély vízben elmerült.

Vasárnap délután egy dunaharaszti kemping területén lévő tavon K. Gábor 32 éves dunaharaszti lakos egy gumicsónakban, három gyermekkel a mélyvíz felé evezett. A gyerekek játszottak a gumicsónakban, majd felborultak. A férfinak a 6 éves Szintiát és a 4 éves Ádámot sikerült kimentenie, de eközben szem elől vesztette a 4 éves Patrikot. Amikor fél óra elteltével megtalálták a kisfiút, az újraélesztés nem járt eredménnyel.

A júniusi kánikula kezdete óta megnőtt a vízi balesetek száma, s tizennégyen fulladtak fürdőzés közben a Dunába - tájékoztatta a Dunai Vízi Rendészeti Kapitányság adatai alapján Bálint Gabriella, a BRFK sajtóügyeletese hétfőn az MTI-t. Évente átlagosan hetven-nyolcvan ember leli halálát a folyóban, tavaly hetvenhét fő veszítette életét. Az idén összesen harmincheten haltak meg a Duna magyarországi szakaszán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?