Alfréd
-2 °C
2 °C

Száz kilométeres szélvihar söpört át az országon

2004.11.20. 13:40
Erős hidegfront érte el pénteken Magyarországot, amely délben lépett be Hegyeshalomnál, délután egykor pedig betört Budapestre. Az előrejelzések szerint a helyenként 120 kilométeres széllökésekkel járó vihar kora este hagyta el az országot. Az erős szélvihar miatt 934 alkalommal vonultak ki a tűzoltók főként kidőlt fákhoz, megrongált épületekhez és közlekedési balesetek helyszíneire. Siófokon hazaküldték a gyerekeket az iskolákból, Budapesten áramkimaradásokat okozott a vihar, Komáromban és Fejérben kémények dőltek le és ablakok törtek ki.
Késő délután vonult át az országon a ritka erősségű széllökésekkel járó vihar - nyilatkozta az Országos Meteorológiai Intézet szakembere. Babolcsai György előrejelző meteorológus elmondta: észak-nyugati irányból érkezett az országba az igen erős hidegfront, amelyet száz kilométer feletti erősségű széllökések kísértek. "Előfordultak 120 kilométert megközelítő erősségű lökések is" - tette hozzá.


Küldje be Ön is viharos fotóját!

Áramkimaradás Budapesten

A szalagkorlátnak lökött egy kamiont, majd felborította annak pótkocsiját a viharos erejű szél az M1-es autópálya 39-es kilométerkövénél - jelenti a HavariaPress. A Budapest felől érkező pótkocsis járművet olyan erejű széllökés érte, hogy nekicsapódott a két pályatestet elválasztó korlátnak, és pótkocsija felborult. Személyi sérülés nem történt.

A főváros több pontján is áramkimaradást okozott a kora délután villámlással érkezett vihar, de az ELMŰ titkárságán erről nem tudtak. Szegedi Péter, a fővárosi közterület-fenntartó Rt. szóvivője közölte, hogy Budapesten 19 jelzőlámpás csomópont hibásodott meg.

Háttal a szélnek
Az őrjöngő szél miatt tizenöt perc alatt tudott megtenni háromszáz métert a Váci úton az Index munkatársa péntek délután fél három körül. Elmondása szerint a legnagyobb széllökésekben az emberek háttal a szélnek feszülve, mozgásra képtelenül próbálták tartani magukat, és a biztonság kedvéért ketten-hárman kapaszkodtak egy-egy villanyoszlopba. Amikor egy kicsit csitult a szél, kolleganőnk a széllel szemben futva próbálta megközelíteni a szerkesztőséget, ami nehezen bár, de végül sikerült neki.

Megyesi Mihály, a fővárosi tűzoltók ügyeletvezetője az MTI-nek elmondta: eddig két esetben jelentettek be épületkárt a tűzoltóságnál. A VIII. kerületi Illés utcában beomlott egy épület teteje, a IX. kerületben a Csarnok téri piac tetejéről cserepek hullottak le, a XIX. kerületben a Táncsics Mihály utca végén pedig rádőlt egy fa a vasúti sínre, ahol jelenleg áll a vasúti közlekedés. Az esetek 90 százalékában fakidőléshez hívják ki a tűzoltókat.

A Hűvösvölgyi úton délután fél négy után fa dőlt egy Ford Escortra, ezért óriási dugó alakult ki, jelentette az Index munkatársa a helyszínről. Mint mondta, nem sérült meg senki, de négy óra körül még mozdulatlanul állt a kocsisor a környéken. A Duna-parton is kidőlt egy fa, és maga alá temetett egy hajléktalant - adta hírül a HavariaPress. A helyszínre érkezõ tûzoltók láncfûrésszel és feszítõvágóval szabadították ki az áldozatot, aki könnyû sérülesekkel megúszta az esetet.

Kettétört a családi fenyő
A Tolna megyei Tolna városára délután kettő felé, váratlanul csapott le a szél. Szily Géza festőművész, túlélő, az Indexnek elmondta, hogy semmilyen jel nem utalt viharra. Az idő borult volt, de nem esett. Szily gyalog ment haza a közeli cukrászdából, de alig csomagolta ki a süteményeket, váratlanul brutális szél támadt, majd jött az eső is. A széllökések erejére jellemző, hogy a ház udvarán álló, kábé 15 méter magas fenyő kettétört és rázuhant a tetőre. A vihar, bár enyhült, délután három óra tájban még tartott.

Dőltek a kémények

Pest megyében több száz esetben riasztották a tűzoltókat. A széllökések erejétől fák dőltek az utakra, háztetőket ragadott magával a szél, villanyvezetékek szakadtak le, s fordultak ki betonaljzatukból. A legtöbb ilyen eset Monor, Vác, Érd, Dabas és Gödöllő környékén fordult elő, e körzetekben kisebb áramkimaradások okoztak zavarokat.

Huszonnégyszer vonultak ki a vihar kezdete óta a tűzoltók Győr-Moson-Sopron megyében, ebből tizennégyszer fakidőlés miatt hívták őket, mondta az Indexnek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. Jelentős anyagi kár nem történt, bár a fák közutakra, autókra, házakra dőltek, senki sem sérült meg.

Komárom megyében húsz helyszínen voltak kint a tűzoltóság emberei a vihar miatt, amely több fát kidöntött, valamint számos tetőt megrongált. A legsúlyosabb eset Komáromban történt, ahol egy kémény is ledőlt a szél miatt, de személyi sérülés nem történt.

Háztetőket "pakolt" a szél

Kéményeket döntött, ablakokat tört ki a vihar Fejér megyében, ahol pénteken harminc bejelentést kaptak a megyei tűzoltók, mondta az Indexnek Szén Zoltán őrnagy, a katasztrófavédelem ügyeletese. Legtöbbször fakidőlések miatt érkeztek a hívások: a kicsavart fák villanyvezetékekre, házakra, utakra zuhantak. Az őrnagy elmondta, a megyében nem történt személyi sérülés.

Hatvanban egy kockaház teljes tetőszerkezetét "áthelyezte" a vihar egy másik családi ház tetejére. Személyi sérülés nem történt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részét, valamint Ózdot és térségét is elérte péntek délutánra a helyenként 70-90 kilométeres széllökéseket produkáló vihar. Gelejen fákat csavart ki a szél, villanyvezetékek, háztetők rongálódtak meg, de hasonló a helyzet szinte az egész dél-Borsodban, Egerlövőn, Borsodivánkán, Mezőkövesden.

Veszprém megyében a vihar nem okozott jelentősebb anyagi károkat, és emberek sem sérültek meg. Balatonfüreden, Balatonfűzfőn és Veszprémben bontott meg a szélvihar néhány tetőt, Várpalotán pedig egy iskola bádog ereszcsatornáit szaggatta fel.

Már megkezdte, s a hétvégén is folytatja az Allianz Hungária Biztosító a péntek délutáni viharkárok felmérését, szerte az országban - jelenti a HavariaPress. A társaság a kárbejelentéseket telefonon, illetve honlapján fogadja. Mint mondták, a károkat egyelõre nem lehet felbecsülni.

Olvasónk a hetedikről
Elkezdődött a beígért ítéletidő Siófokon. Jelenleg fél 2 lesz 5 perc múlva és a helyzet - innen a hetedikről nézve - egyre rosszabb. A siófoki iskolákban ma nincs is tanítás. Pedig reggel még minden rendben volt. Szellő se. Most pedig óriási széllökések, szakadó eső, egy kis aprójég, villámlás, minden ami ilyenkor szokásos. Komolyan mondom pánikban vagyok! A szélnek olyan hangja van, amit utoljára egy horrorfilmben hallottam, mindjárt kiveri az összes ablakomat.
Üdv: Gábor a hetedikről, Siófokról

Pánik Somogyban

Pánikba esett Somogy megye, miután az MTI értesülései szerint a siófoki obszervatórium ügyeletese csütörtökön a másnapra szóló előrejelzést elküldte a város oktatási intézményeinek, aminek hatására az iskolák vagy tanítási szünetet rendeltek el, vagy még dél körül hazaküldték a diákokat. A legtöbben azonban csalódottan hallgatták az országos rádiók híradásait, amikben nem esett szó a somogy megyei katasztrófáról.

A Somogy megyei katasztrófavédelem beszámolója szerint három óráig már mintegy harminc helyre riasztották a tűzoltóság és a katasztrófavédelem egységeit, mert útra borult fák akadályozták a forgalmat. A 7-es úton Balatonlelle térségében több helyen félpályás útzár alakult ki az útra vágódott fatörzsek miatt.

Késtek a vonatok

A MÁV Rt. közölte: országszerte késtek a vonatok, mert a nagy erejű szélvihar miatt megrongálódtak a felső vezetékek, és több helyen fák dőltek a sínekre. Kovács Zoltán hálózati főirányító elmondta: tetemes késésre kellett számítani főleg Bicske és Herceghalom, Pilis és Albertirsa, Pestszentlőrinc és Vecsés, Apafa és Hajdúhadház, Iváncsa és Pusztaszabolcs között, ahol csak egy vágányon közlekedhettek a vonatok.

Vonatpótló autóbuszok járnak Dömsöd, Kunszentmiklós és Tass között. Budapesten a Kelenföldi pályaudvar és Biatorbágy között a vasúti felsővezeték-zárlat miatt akadozott a vasúti közlekedés. A Kőbánya-Kispest és Kispest közötti vonalon fa dőlt a sínre, ezért ott is állt a vonatközlekedés. Devecser és Ajka között felsővezeték-szakadás miatt állt a forgalom.

Délután átvonult az országon a vihar

A front elsősorban az ország északi részére terjedt ki, de érintett déli területeket is. A kora délutáni órákra a front az ország középső részéig jutott. A hideghullámot követő zivatar, erős szél viszonylag rövid ideig tartott, s az egész front délután 5-6 órára vonult át az országon. Ilyen erősségű vihar évente egyszer-kétszer fordul elő, s inkább a nyárra jellemző.

A pénteki szokatlanul erős szélvihar miatt 934 alkalommal vonultak ki a tűzoltók főként kidőlt fákhoz, megrongált épületekhez és közlekedési balesetek helyszíneire - nyilatkozta Szentes György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltó alezredese szombaton. Az alezredes információi szerint, egy könnyebb esetet kivéve, személyi sérülést sehol nem okozott a heves eső, helyenként pedig jégeső kíséretében érkező orkán erejű szélvihar. "Az ítéletidővel összefüggésben a tűzoltóknak Budapesten, Pest megyében, Békés megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében akadt a legtöbb dolga" - közölte az alezredes.

A fővárosban még szombat délelőtt is mintegy 40 helyszínen zajlanak különböző munkálatok, elsősorban a kidőlt fák eltávolítása ad még feladatokat. Szentes György megjegyezte, hogy az ország más részeihez képest kevesebb riasztást kaptak a tűzoltók Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyében.

Előrejelzés
A hétvégén szeles, hideg időre számíthatunk szórványos hózáporokkal. A legmagasabb hőmérséklet kevéssel haladja meg a 0 fokot. Egyes területeken hajnalban akár -10 fok hideg is lehet. Hétfőn a hideg reggelt követően déltől a Dunántúlon havazás várható.
Erős hidegfronti hatásra készüljünk, jóval gyakoribb lehet a reumás panasz, felerősödik a fájdalomérzet. A légszennyezettség alacsony. A levegőminőségi határérték 10-30%-át éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). A porkoncentráció alacsony. A légnyomás erősen emelkedik.

Esik a hó Vas megyében

Péntek éjszaka havazott Vas megyében, a lehullott 1-2 centiméteres hóréteg ráfagyott az utakra, amelyek ezért csúszóssá váltak. Hajnali két órától szakaszosan, a megye egész területén havazik, ezért mindenütt megkezdték a sózást, a főutak jól járhatóak, a mellékutakon azonban nem árt az óvatosság. "Néhány árokba csúszott jármű miatt már menteni is kellett" - mondta. Hozzátette: szombaton reggel 8 óra körül leginkább a megye északi részében, Kőszeg és Szombathely térségében intenzívebbé vált a hóesés.

Európa sem úszta meg

Több európai országban ítéletidő tombolt. Ausztriában 120 kilométeres szél volt több helyen, a Skandináv országokban is viharosak a szelek és sok a csapadék. Az Észak- és Kelet-Európa felett örvénylő ciklonrendszer markáns hidegfrontja átrobogott a kontinens középső tájain is. A front eleinte esőt, majd hózáporokat és viharos szelet okozott.

Németországon orkánerejű széllel és helyenként erős havazással söpört végig a Quimburga-ciklon péntekre virradó éjszaka. Az ítéletidő legkevesebb két ember halálát okozta. Továbbra is viharveszély áll fenn azonban az Alpokban és a tengerparton, enyhülést csak a jövő hét elejére várnak. Halálos áldozatot követelt a hirtelen támadt vihar Csehországban is, ahol Brno környékén egy 27 éves férfit temetett maga alá felújítása alatt álló házának oromzata.

Hóvihar miatt lezárták az összes moszkvai repülőteret szombaton. A járatokat más légi kikötőkbe irányítják át - közölte a moszkvai légiforgalom-irányító központ. Az orosz fővárosban erős keleti, északkeleti szél kíséri a havazást. Lengyelországban csütörtökön legkevesebb hét ember vesztette életét a viharok következtében, köztük egy csecsemő. A kisbabát egy varsói parkban találták holtan, ahol az erős szél által leszakított faág esett a gyerekkocsira.

Több mint száz településen szakadt meg az áramszolgáltatás Románia nyugati és középső részén a péntek éjjel és szombaton átvonult vihar következtében. Arad megyét sújtotta leginkább a több mint száz kilométer/órás sebességű széllel kísért ítéletidő. Arad, Hargita és Kolozs megyékben számos helyen megrongálódott az elektromos hálózat. Egy férfi megsebesült, mert villanypózna borult rá, de az élete nincs veszélyben.