Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Bővítik a hajléktalanszállókat

2001.12.10. 16:46
A rendkívül hideg miatt az ország több megyeszékhelyén bővíteni kell a hajléktalanszállók kapacitását. Számos városban indítottak teajáratot, és juttattak élelmiszert a hajléktalanoknak.
Veszprémben heti négy alkalommal - hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton - indulnak teajáratok, s a város l5 pontján osztják délután négy órától a forró teát és élelmiszert a hajléktalanoknak. Az 50 férőhelyes szállás teljesen megtelt, már csak az éjjeli menedékhelyen tudnak rászorulókat fogadni. Itt 33 hely van, de szükség esetén 60 személyt is el tudnak helyezni.

A mintegy 250-re becsült kaposvári hajléktalan többsége azonban még ezekben a szokatlanul hideg napokban sem veszi igénybe a hajléktalan szállást. Jelenleg 30 embernek nyújtanak szállást, alig néhánnyal többnek, mint a korábbi hetekben.

Telt ház van a Békés megyei hajléktalan szállókban - tájékoztatta az MTI-t Horváth Géza, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat Gyulai Szociális Központjának vezetője. Gyulán, a 24 férőhelyes éjszakai menedékhelyre, harmincan húzódtak be. A hajléktalanok fogadását csak pótágyak beállításával tudtuk megoldani - mondta Horváth Géza.

Többen az utcát választották

Az éjszakai mínusz 10-12 fokos kemény fagyok a menedékhelyre kényszeríttették a hajléktalanok többségét, de közel százan még mindig az utcán töltik az éjszakákat Székesfehérvárott - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Zsabka Attila, a városi Krízisközpont vezetője. Elmondta: a kemény hideg beköszöntével 170-180 százalékos kihasználtsággal működik az eredetileg 36 férőhelyes menhely. - Mivel egyetlen szálláskérőt sem akarunk elutasítani, éjszakára a nappali melegedőben földre fektetett szivacsmatracokon, valamint kinyitható pótágyakon teremtünk pihenőhelyet a betérőknek - közölte.

A hideg 10-15 perces késéseket okozott hétfőn Nógrád megye autóbusz közlekedésében; a salgótarjáni hajléktalan szállókon viszont még van üres férőhely.

A december elején szokatlan, így rendkívülinek számító hidegben jelentősen megnőtt a nyíregyházi Oltalom Hajléktalanellátó Szolgálathoz segítségért fordulók száma: az evangélikus egyház karitatív szervezete jelenleg több mint 250 otthontalan emberről gondoskodik a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Hétvégén lehet fakutyázni

Teljes egészében beállt ugyan hétfő reggelre a jég a Balatonon, a vastagsága 4 centiméter, de sportolásra alkalmatlan - nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Horváth Ákos, a siófóki Meteorológiai Obszervatórium ügyeletese. - Tilos a vékony jégre rámenni, s aki ezt nem tartja be, az tízezer forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethető - figyelmeztetett Kovács József zászlós, a siófoki Vízi Rendészeti Kapitányság ügyeletese. Szerinte, ha ilyen hideg marad az idő, akkor a hét végén már bizonyosan birtokba vehetik a gyerekek a part menti jégmezőket.

Jégpáncél vonta be a Velencei-tavat is; bár Agárdnál 9 centiméter volt a jég vastagsága hétfőn reggel, de sportolásra még nem alkalmas - mondta Kumanovics György, a Közép - dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgató-helyettese.