Valér
4 °C
8 °C

Megdőlt a hidegrekord pénteken

2006.06.02. 20:17
Kapcsolódó cikkek (1)
A Zala megyei Nagykutason 9,9 fokot mértek pénteken, ezzel megdőlt a hidegrekord Magyarországon, legalábbis június másodikán ennél alacsonyabb hőmérsékletet még sohasem regisztráltak.

Magyarországon 1962-ben volt hasonlóan hideg június másodikán, de akkor sem mértek 10 fok alatti hőmérsékletet, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

44 éve volt hasonló hideg

1962-ben Sopronban volt 11,2 fok, de akkor még nem volt olyan kiterjedt az országos mérőhálózat, hogy a mai adatokkal össze lehessen hasonlítani a 44 évvel ezelőttieket, hiszen akkoriban a kisebb településeken még nem volt mérés - tudtuk meg az OMSZ-től.

A meteorológusok szerint mindenesetre most, pénteken Nagykutason, Zalaegerszegtől északnyugatra, Zala megyében 9,9 Celsius fok volt, aminél alacsonyabbat még sosem mértek június második napján Magyarországon.

Nagykutas és Homokszentgyörgy volt a leghidegebb

De nemcsak a 451 fős lakosságú Nagykutason volt hűvös pénteken: az ország nagy részén 10-15 fok közötti hőmérsékleteket mértek, ez a június 2-án szokásosnál legalább tíz fokkal hidegebb. Ilyenkor az OMSZ szerint 23-24 foknak kéne lennie, legalábbis a sokévi átlag szerint.

A 10 fok körüli hőmérséklet nemcsak Nagykutason, Zalában fordult elő most, hanem például Dél-Somogyban, Homokszentgyörgyön pontosan ennyit, vagyis 10,0 Celsiust mértek - tudtuk meg az OMSZ-től.

Az előrejelzések szerint egyébként szombaton valamivel melegebbre lehet számítani, néhány területen, így például az ország délkeleti részén akár néhány órás napsütés is előfordulhat.