Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Február végéig marad a hideg

2003.02.18. 13:42
Az elkövetkező napokban jobbára napos idő várható, de továbbra is jóval hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál. Éjszakánként akár - 15 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, de nappal sem lesz sehol melegebb 3 foknál. A meteorológus szerint február végéig marad a hideg.
Hétfő éjszaka az ország több pontján mértek -20 fok alatti hőmérsékletet - mondta el az Indexnek Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A Salgótarján és Ózd között lévő Zabor településen mérték a leghidegebbet, -25 fokot. Nagyon hideg volt a hajnal Szécsényben, az Alföld középső részein, illetve a Balaton környékén is. Zabornál megdőlt a hidegrekord: 1940-ben ugyancsak -25 fokot mértek Debrecenben. Ezen a napon a legmelegebb 1955-ben volt Pécsnél, 18,2 fok.

Sport
A kedden és szerdán a téli sportok szerelmesei továbbra is kedvező időjárási feltételekre számíthatnak. A hazai síterepen még megfelelő a hó, bár már jelentősen le van taposva. Az Északi-középhegységben sokfelé a 60 cm-t is meghaladja. Szánkózni a legközelebbi dombokon is lehet.

Németh Lajos tájékoztatása szerint a hideget a derült ég, a még mindig vastag hótakaró és a frontok hiányának együttes hatása okozza. A szakember szerint február végéig nem enged szorításából a tél, legfeljebb csak mérsékelt enyhülésre számíthatunk. Az ország több pontján -13, -15 fokig csökken éjszaka a hőmérséklet, és a legmagasabb nappali hőmérséklet nem lesz több 3-4 foknál. A szél mérsékelt marad.

Rövidtáv

Szerdán reggel a fővárosban párás, napközben változóan felhős idő lesz. A következő napokban a párás, ködös, hideg reggeleket követően változóan felhős égre, néhány órás napsütésre számíthatunk. Napközben sokfelé lesz gyenge hóolvadás, de a délkeleti megyékben néhol továbbra is egész nap fagyni fog. A héten számottevő csapadék nem várható.

Európa időjárása

Európa legnagyobb részének időjárását egy hatalmas anticiklon alakítja. Területén számottevő csapadék nem fordul elő. A kontinens nyugati felén sokfelé alakul ki köd. Északkelet-Európában szórványosan havazik, a Pireneusi-félszigeten esik az eső.

Humánmeteorológia

Az időjárás.hu adatai szerint számottevő fronthatás nem várható. A reggeli hideg, párás levegőn gyakoribbak a légúti megbetegedések. A napsütés kedvező hatással van kedélyállapotunkra, ezen keresztül erősíti immunrendszerünket. A hosszú tél után sokaknál jelentkezik a tavaszi fáradtság. A légszennyezettség növekszik. A levegőminőségi határérték 25-55%-át éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). A porkoncentráció alacsony.

  • Vennék
  • Hírek