Emma
-2 °C
6 °C

Bágyadt napsütés, utálkozó emberek

2003.03.06. 10:07
Bár Mohácson 300 zord busó pár napja elkergette a telet, ez nem akadályozta meg a Tábornokot abban, hogy csütörtök reggel Szegeden ámokfutást rendezzen: reggel esett a hó a Tisza-parti városban. A meteorológus szerint sem végeztek alapos munkát a maskarások, ugyanis továbbra is hideg lesz. A sör nem csúszik, idegesek a kereskedők.
Csütörtök reggel az ország több területén volt hószállingózás, de a hó sehol nem maradt meg - tájékoztatta az Indexet H. Bóna Márta, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A szakember szerint egyelőre szó sincs enyhülésről, sőt, az elkövetkező napokban újra rendszeresen fagypont alá süllyed az éjszakai hőmérséklet.

A hétvégén párássá válik a levegő

Bágyadt, a márciusban megszokotthoz képest erőtlen lesz a napsütés, így a nappali hőmérséklet is alacsony marad: 5-7 foknál sehol nem lesz melegebb. A hétvégén csak romlik a helyezet, ugyanis párássá válik a levegő, amitől végképp nem fogjuk érezni a nap erejét, fokozódik hidegérzetünk. Pénteken délnyugaton havas eső is kialakulhat, máshol változóan felhős lesz az ég. A hét végén a fagyos reggeleket követően napos és felhős időszakok váltakoznak, 5, 7 fok körüli nappali hőmérsékletekre számíthatunk. (Csak hogy képben legyünk: 1920-ban ezen a napon Kalocsán 23 fokot mutatott a hőmérő.)

Már utálják a telet az emberek

A meteorológusok a beérkező telefonokból is érzik, hogy "az emberek már utálkozva gondolnak a télre és már nagyon várják a tavaszt".

Egyébként a népnél jobban a jelek szerint csak a sörgyártók és a kereskedők utálják a hideget. Panaszkodtak a minap az áruházlánc-tulajdonosok, hogy bár a gyártók már két hónapja 6-8 százalékkal megemelték a sör árát, de ők "nem merik" drágábban adni, mert így sem fogy a hideg miatt.