Szilárda
0 °C
6 °C

Több száz halottja van már a télnek Európában

2006.01.24. 14:41
Úgy tűnik készületlenül érte Európát a januári hideg, orosz egészségügyi szakemberek szerint az emberek nem a télnek megfelelően öltöznek, nem viselnek, sapkát, sálat és kesztyűt. A hideg miatt a Krím félszigeten rendkívüli állapotot hirdettek, Törökországban bezárták az iskolákat, akadozik a légi közlekedés. Meteorológusok szerint csütörtöktől várható a fagy enyhülése.

Lengyelországban harminckilencen haltak meg csütörtök óta az országot elérő sarkvidéki hideg miatt. A fővárosban, Varsóban keddre virradóra -25 °C-ra csökkent a hőmérséklet, míg az ország déli részén -35 fokot mértek. Ezen a télen télen már 160 ember vesztette életét a hidegben, az elhunytak nagyobb része hajléktalan volt.

Fűtés nélkül


Klikk a képre!

Romániában a korábbiaknál is hidegebb idő köszöntött be, eddig tizenhatan fagytak meg a rendkívüli hidegben. Egy hajléktalan asszony kihűlt testére hétfő este bukkantak a mentők Bákó megyében. Kedd reggel egy 55 éves férfi fagyott halálra Foksány városában. A fekete-tengeri Konstancában három hajléktalan holttestére bukkantak a város parkjában, illetve a pályaudvaron.

Bukarestben a megnövekedett fogyasztás miatt lecsökkent a gáznyomás, és ezért több százan maradtak fűtés nélkül. A Distrigaz társaság a fővárosiakat a fogyasztás csökkentésére szólította fel. A hideg kárt tett a villanyvezetékekben is, ami miatt Bukarest több negyedében volt kisebb áramkimaradás. Az ország keleti részében fekvő Vaslui megyében megbénult a tömegközlekedés a -24 °C-os hőmérséklet miatt. A térségben az iskolák zárva maradtak. Meteorológusok szerint csütörtöktől várható a fagy enyhülése.

Szlovákiában helyenként csaknem -28 fokos hőmérsékletet mértek keddre virradóra. Pozsonyban -17, Popradon -25,7 fok volt. A leghidegebb hőmérsékletet a Zsolna megyei Ljeszek faluban jegyezték fel, 27,9 °C-ot.

A Magyarországi helyzet

Borsod megyében kedd reggelre minden település "kiszabadult" a hó fogságából, a szabolcsi utakat is sikerült megtisztítani. A Mátrai Erőműben robbantással kell biztosítani a lignit ellátást, mert az utánpótlás negyed óra alatt befagy. A hideg időjárás első áldozatait szedte Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mindkét esetben idős emberek fagytak meg. Részletek >>>

#alt#
Klikk a képre!
Fotó: Index

A francia főváros, Párizs külvárosában, Joinville-le-Pontban egy hajléktalan holttestére bukkantak keddre virradóra. A férfinek leállt a szívműködése, a mentő sem tudták újraéleszteni.

Húsz éve nem volt ilyen hideg

Ukrajnában 26 ember fagyott meg hétfőn a rendkívüli hidegben. A Krím félszigeten rendkívüli állapotot hirdettek a közelgő hideghullám közeledtére, ami a meteorológusok szerint akár -25 °C-os hideget is hozhat a térségbe.

Az orosz fővárosban, Moszkvában egy ember halálra fagyott, további ötven fagyási sérüléseket szenvedett. Orosz egészségügyi szakemberek elmondták, hogy az emberek nem a télnek megfelelően öltöznek, nem viselnek, sapkát, sálat és kesztyűt. További gondot okoz a túlzott alkoholfogyasztás. Az oroszországi Mordvinföldön tizenketten haltak meg a rendkívüli hidegben. A terület fővárosában, Szaranszkban harminchatan kerültek kórházba fagyási sérülésekkel. A térségben húsz éve nem volt ilyen hideg.

Törökországban közel nyolcezer települést vágott el a külvilágtól a hó. Bezárták az iskolákat, akadozik a légi közlekedés. Az elmúlt két nap rendkívüli havazása miatt hivatalosan adatok szerint legalább négyszáz baleset történt, hatan meghaltak, harminchárman megsérültek. A rendkívül heves szél helyenként elérte az óránkénti hetven kilométeres sebességet, ami miatt megszakadt a kompforgalom Isztambul európai és ázsiai fele között.

Ketten megfagytak Olaszország középső részén

Ketten fagytak meg az elmúlt 24 órában Olaszország északkeleti részében, Bologna térségében - közölték kedd délután a helyi hatóságok. Egy 72 éves férfi holttestére hétfőn találtak rá Imola központjában, mellette egy borosüveggel. A férfi egy közeli nyugdíjasházban lakott. Kedd reggel egy 30 éves nő holttestét találták meg a Santerno folyó partján Imola térségében. A nőnek előző nap veszett nyoma. Az áldozatot azonosító tűzoltók szerint a nő feltehetően halálra fagyott.

Olaszországban napok óta hideghullám tombol, Bolognában keddre virradó éjjel mínusz 6 Celsius-fokot mértek. Olaszország északi részében, ahol szélvihar tombolt, a hőmérséklet -21 fokra esett vissza, Triesztnél a széllökések sebessége elérte a 100 kilométer/órát. Rómában +1 Celsius-fokos volt a hőmérséklet, míg az ország déli részéeben, Nápolyban, Cataniában és Szicíliában a hőmérséklet nem haladta meg a +3 fokot.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft