József, Bánk
-7 °C
0 °C

Fejünkre borul a hidegpárna

2004.12.07. 13:05
Bár a fővárosban kedden dél körül ragyogó napsütés volt, az ország északi és nyugati részét máris beborító köd hamarosan elfoglalja a Kárpát-medencét, és legalább tíz napig marad is. Aki december 17-ig napot akar látni, annak hegyet kell másznia; a magasan fekvő területeken ugyanis melegebb lesz, és a nap is sütni fog.

Messze elkerülik a Kárpát-medencét a markáns légköri frontok, így a következő tíz napban szürke, egyhangú, nyirkos idő várható, mondta Németh Lajos meteorológus az Indexnek. Meteorológusok egymás között ezt a Kárpát-medencére oly jellemző meteorológiai jelenséget hidegpárnának hívják.

Hidegpárna

A talaj közelében a hidegpárna nulla fok körüli hőmérsékletet eredményez, köddel, ónos szitálással, zúzmarával és éjszakánként enyhe faggyal. A hegyekben azonban nem lesz köd, így egyrészt ragyogni fog a nap, másrészt néhány fokkal melegebb is lesz, mint a sík vidékeken. Németh Lajos szerint a nyolcadik-tizedik nap környékén már "elég morcosak lesznek" a napkedvelők.

A hegymászók ennek örülhetnek, a frontérzékenyek pedig annak, hogy nem kell birkózniuk a szokásos tünetekkel.

Ha rajta múlik, fehér karácsony lesz

Németh Lajos egyelőre nem akart jóslatokba bocsátkozni a karácsony környékén várható időjárásról, de biztosította az Index olvasóit: "Ha rajtam múlik, fehér karácsony lesz."