Szilvia
5 °C
16 °C

Halálos áldozatokat követel az európai időjárás

2004.07.29. 19:30
Szélsőséges az európai időjárás. Közép- és Délkelet-Európában az esőzések miatt dőlnek romba házak és halnak meg emberek, Spanyolországban a negyven fok körüli kánikula szedi áldozatait.
Viszonylagos nyugalom van Zemplén hegyközi részén, Abaúj északi térségében, a megvadult hegyi patakok kezdenek megszelídülni, vízszintjük jelentősen csökkent csütörtök délutánra, az időjárási előrejelzések szerint azonban még néhány helyen jelentősebb eső várható, ezért a figyelem nem lankad - tapasztalta az MTI tudósítója.

Özönvízszerű eső

Letarolt veteményesek, földön fekvő gabonatáblák, száradó ingóságok, óriási mennyiségű, víz által hozott törmelék, megrongált utak, hidak - ez jellemzi mindazon abaúji, zempléni településeket, Göncöt, Göncruszkát, Telkibányát, Háromhutát, Tokajt, amelyeket az utóbbi napokban özönvízszerű eső vert el.

A hegyi patakok - a Tolcsa, a Csenkő, a Gönci - ha még nem is nyerték vissza régi szelídségüket, de már nem vágtatnak mindent magukkal sodorva, ismét békés a természet, csütörtökre a Nap is kisütött.

Romániában hidak dőltek le

Több halálos áldozattal jártak Romániában a napok óta tartó heves esőzések és árvizek, amelyek mintegy kétezer házat rongáltak meg és termőföldeket pusztítottak el. Bákó megyében, a Tatros völgyében egy óra alatt 120 liter eső esett négyzetméterenként. A hegyekből feltartóztathatatlanul lezúduló víz három embert magával sodort, egyikük holttestét megtalálták. Helikopteres mentőalakulatok egy moldvai faluban négy embert mentettek meg a halál torkából, azon a helyen ugyanis a hirtelen keletkezett vízfolyamok házakat döntöttek romba. A térségben több települést teljesen elvágott a külvilágtól az özönvíz, hidak dőltek le, utak, vasutak rongálódtak meg.

Erdélyi területeket sem kímélt az elemi csapás. Főként Kolozs megyében okozott jelentős pusztítást az égszakadás, a Hunyad megyei Lupényban pedig eldugultak a csatornák. Emiatt a város több pontját térdig érő víz és iszap lepte el. A legfrissebb jelentések szerint a déli Gorj megyében egy embert elsodort az árvíz. Egy embert villám csapott agyon, miután a múlt héten négyen vesztették életüket az égi elektromos kisülés következtében.

Szlovákiában szegénynegyedeket költöztetnek ki

Napok óta heves esőzések nehezítik az életet Szlovákia keleti végein és a Szepességben, ahol a megáradt patakok és kisebb folyók súlyos gondokat és károkat okoznak; egy ember vízbe fulladt. A medrekből kizúduló víz épületeket, utakat, hidakat mosott alá. Mint a korábbi években, a legnagyobb gondot most is a romák lakta szegénynegyedekben okozza a víz: a lakókat több helyen ki kellett költöztetni a nyomorúságos épületekből.

Petőszinyén (Svinica) a búvárok csütörtökön megtalálták annak a középkorú férfinak a holttestét, aki az előző napon a megáradt patakba zuhant és nyoma veszett.

Spanyolországban hőség van

Tizenhatra emelkedett a múlt hét óta tartó hőhullám halálos áldozatainak száma Spanyolországban csütörtökön. A Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián egy 90 éves nő halt meg hőgutában, míg a Baleári-szigetekhez tartozó Menorcán egy 80 éves nyugdíjas férfi halálát okozta a forróság.

A hőhullám 40 Celsius fok körüli csúcshőmérsékleteket produkál Spanyolországban, bár az elmúlt napokban többfelé enyhült a hőség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?