Benedek
-5 °C
5 °C

Nejét is megerőszakolta Bill Clinton?

2005.06.13. 18:12
Két frissen megjelent botránykönyv is támadja Bill és Hillary Clintont. Ed Klein, a Newsweek korábbi külpolitikai rovatvezetője szerint az exelnök 1979-ben megerőszakolta saját feleségét, az aktusban fogant egyetlen gyermekük, Chelsea. A jobboldali publicista, Candice Jackson féltucatnyi nő életének tönkretételével vádolja az exelnököt.

Megerőszakolta saját feleségét Bill Clinton, állítja a héten megjelenő könyvében Ed Klein, a New York Times magazinmellékletének korábbi főszerkesztője, a Newsweek külpolitikai rovatvezetője, írja a Drudgereport. Klein Az igazság Hillaryról: mit tudott, mikor tudta meg, és mi mindent tenne meg az elnökségért című könyvében az erőszakolás története csak egy epizód, de mindenképpen a legszenzációsabb.

Háború a kunyhóban

"Na, visszamegyek a kunyhómba és megerőszakolom a nejem" - idézi Clintont Klein. A két férfi egy bermudai nyaraláson beszélgetett, még 1979-ben. Klein állítása szerint Clintonék kunyhója másnap reggel úgy nézett ki, mint a harmadik világháború fő csatatere. "Párnák és széttört bútorok hevertek mindenfele" - írja Klein.

A veterán riporter hamarosan tovább fokozza a sztorit. Mint írja, Bill Clinton az Arkansas Gazette cikkéből tudta meg, hogy Hillary terhes. Klein forrása szerint Hillary azért titkolta el férje elől terhességét, merthogy azon a bizonyos bermudai éjszakán esett teherbe. Hillary nem sokkal később adott életet egyetlen gyermeküknek, Chelsea Clintonnak, írja a Drudgereport.

Plágiumgyanús fejezetek

Klein könyvéből a Vanity Fair júliusi száma közölt elsőként részleteket. A MediaMatters.org blog elemzése szerint Klein munkája egyáltalán nem tekinthető forrásmunkának. A Vanity Fairben már megjelent részletek elemzése alapján a blog szerkesztője plágiummal vádolja az újságírót. Mint írja, Klein teljes részleteket közöl Sidney Blumenthal A Clinton-háborúk című művéből sajátjaként.

Klein állításait Clintonék környezetében is nagy felháborodás fogadta. Bár hivatalosan még nem kommentálták a könyv állításait, egy Hillary Clintonhoz közel álló forrás megfogalmazása szerint "Klein a pokolban fog rohadni a könyv miatt".

Összehangolt kampány?

Bár Klein nem számít jobboldali szerzőnek, könyve jól illik a Clintonék ellen pillanatnyilag zajló konzervatív kampányba. A republikánusok - és számos más politikai elemző szerint is - Clintonné a demokraták legvalószínűbb jelöltje a 2008-as elnökválasztásokra, így sosem túl korai lejárató kampányt kezdeni. Ennek legszembetűnőbb darabja Candice E. Jackson Az ő életük: a nők, akiket letámadott a clintoni gépezet című műve.

A republikánus jobbszárny jeles publicistája könyvében legalább hat nő életének tönkretételével vádolja Clintont. A könyv állítása szerint az exelnök többeket megerőszakolt, másokat hivatali előrelépésükben akadályozott meg, mert túl sokat tudtak. Jackson állításai szerint Clintonék a hivatali hatalmukkal visszaélve folytattak bosszúhadjáratot az érintettek ellen.

A könyv hirdetését a Google nem engedte megjelenni, merthogy a reklám egy élő személyt támad. Jobboldali szervezetek szerint a Google vezérigazgatója Hillary támogatójaként egyszerű politikai cenzúrát gyakorolt.