Alfréd
-2 °C
2 °C

Börtönbe juthatnak, akik részegen éneklik az orosz himnuszt

2001.12.03. 10:53
Elképzelhető, hogy a jövőben egyéves szabadságvesztéssel fizet Oroszországban az, aki részegen énekli a nemzeti himnuszt, és annak is komoly pénzbírságot kell fizetnie, aki nem áll vigyázzba a nemzeti szólam felcsendülésekor.
Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma törvényelőkészítő bizottsága a napokban ugyanis jóvá hagyta Szergej Apatyenko, a Kreml-párti Jegyinsztvo (Egység) képviselőjének javaslatát a himnusz "meggyalázóinak" szigorú megbüntetéséről. Más nemzeti szimbólumok, az 1991-ben visszaállított fehér-kék-piros lobogó, illetve a koronás kétfejű sast ábrázoló címer védelméről már eddig is rendelkeztek jogszabályok.

Több politikus fasisztának tartja a régi-új himnuszt

A himnusz védelmének biztosítása azóta van napirenden, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2000. december 30-án - bár új szöveggel - a régi szovjet himnuszt állította vissza jogaiba. Borisz Jelcin elnöksége alatt Glinka, XIX. századi orosz zeneszerző hazafias dala töltötte be a funkciót, de a szöveg nélküli melódia nem tudott gyökeret verni a társadalomban.

A régi-új himnusz azonban sokak ellenérzését váltotta ki: Valerija Novodvorszkaja, ismert jogvédő egyenesen "fasisztának" nevezte az egykori Szovjetunió szimbólumát, több liberális politikus pedig megfogadta, hogy soha nem fog felállni az Alekszandrov-Mihalkov szerzőpáros művének felhangzásakor.

Véleménykorlátozás vagy tisztelet?

Szergej Mihalkov egyébként az új szöveg megalkotója is: az idős költő maga dolgozta át 1943-as versét a megváltozott viszonyok követelményeinek megfelelően. Az új szöveg mellesleg erősen emlékeztet a régire, szabad hazáról énekel, és az Oroszországi Föderáció népeinek testvériségét hirdeti, bár "a kommunizmus fényes útja" helyett Isten oltalmát hangsúlyozza az orosz föld felett.

A himnuszretorziókat előterjesztő honatya véleménye szerint mindenki köteles tisztelni zászlaját, címerét és himnuszát, ezek megsértésével az illető állama iránt is tiszteletlenséget tanúsít. Nem világos azonban egyelőre még a képviselők számára sem, hogy tulajdonképpen miként lehet "meggyalázni" a himnuszt. Jogászi vélemények szerint azzal, ha megbüntetnék, aki nem áll fel a himnusz hangjaira, a véleményszabadságot korlátoznák, bár elképzelhető, hogy ez a tiltás végül kimarad a majdani jogszabály szövegéből.

Egyszerűbb lenne betiltani a szilveszteri himnuszéneklést

A Gazeta.ru internetes lap értesülése szerint érkezett viszont olyan képviselői javaslat, amelyik a himnusz részeg "előadóit" is megbüntetné. Nem tudni azonban, hogy a honatya csak nyilvános rendezvényeken érvényesítené-e ezt a szigort, vagy mondjuk egy házibuli vendégeit is törvény elé citálná, ha azoknak kedvük támadna a himnusz eléneklésére illuminált állapotban. Nem beszélve Szilveszter éjszakájáról, amikor valószínűleg igen sok dolguk lenne a törvény őreinek.