Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A kazah elnök átkölti a nemzeti himnuszt

2006.01.08. 15:48
A kazahok ugyanazt a nemzeti himnuszt dalolták tizenhat évig minden állami megmozduláson. Az elnök most úgy döntött, hogy a jövő héten esedékes, újabb hét évre szóló elnöki felavatáskor egy új, líraibb dallamot szeretne hallani.

A parlament pénteken szavazta meg a közép-ázsiai ország új nemzeti himnuszát, melynek címe "Az én Kazasztánom". Az új himnuszt Nurszultán Nazarbejev, kazah elnök még 1956-ban komponálta, de egészen mostanáig a szovjet himnusz szólt a jeles eseményeken. Bár a szövegét 1996-ban megváltoztatták, Nazarbejev mégis lírai újításra vágyik.

"A szöveg érinti a ősök hősies, több évszázadig tartó harcot a szabadságért és a függetlenségért" - írta a parlamentnek küldött levelében Nazarbejev, amelyben feltárta a képviselők előtt, hogy mit is jelent majd pontosan, hogy változik a himnusz.

A Reuters vállalkozott rá, hogy a szöveg egy részét lefordítsa. Íme: "Pillants az országomra, a bátorság legendája, a deres ókor, hol dicsőségünk született, kazah népem erős és büszke."

A 65 éves Nazarbejev acélmunkásként kezdte pályafutását, a mai napig a keménység tükröződik arcán, mikor nyilvánosság elé lép, azonban weboldalán feltárja a benne rejlő poétát.

Nazarbejev a múlt heti választásokon megszerezte a szavazatok 91 százalékát, így elnöki mandátumát további hét évig megtarthatja. A választások nemzetközi megfigyelői szerint a szavazatok gyűjtése nem zajlott tisztán, az ellenzéki jelölteket pedig megfélemlítették.