Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hermafroditává teszi a jegesmedvéket a szennyezés

2006.01.10. 11:02
Kapcsolódó cikkek (1)
A globális felmelegedés mellett a nyugati világ vegyi szennyezése is fenyegeti az Északi-sarkvidék élővilágát. Az építőiparban használt gyulladásgátlókat a déli szél hordja a sarkvidékre.

A globális felmelegedés mellett a vegyi hulladékok is fenyegetik az északi-sarki jegesmedve-populációt, írja az Independent. A brit lapnak nyilatkozó tudósok aggodalmát a polibrómozott difenilek (PBDE) - az építő- és bútoriparban használt gyulladásgátló szerek egyik csoportja - keltették fel.

Szorult helyzet a tápláléklánc csúcsán

Az erősen mérgező, Európában és Észak-Amerikában széles körben használt vegyszercsalád a levegőbe jutva a déli szelekkel jut el a sarkvidékre. Itt a hideg miatt kicsapódik, és a vízbe jutva a táplálékláncban felfelé haladva mérgező töménységben bukkan fel a jegesmedvék táplálékában.

A szennyezés leginkább a tápláléklánc csúcsán álló jegesmedvéket veszélyezteti. A medvék zsírszöveteiben legfőbb zsákmányukhoz, a fókákhoz képest hetvenegyszeres koncentrációban mutatták ki a PBDE-t.

Hímnősítő szennyezés

A vegyszer drámai változásokat okoz a medvék szervezetében. A PBDE a nemi mirigyeket és a pajzsmirigyet is megtámadja, roncsolja a motorikus reflexeket és az agyfunkciókat. Érdekes mellékhatásaként a norvégiai jegesmedveállomány nőstényeinek két százalékában a női nemi szervek mellett hím nemi szervek is kifejlődtek, írja az Independent.

A környezetvédők szerint a difenilvegyületek egy másik csoportja, a szintén halogénszármazék poliklórozott difenilek (PCB) is komoly károkat okozhatnak. A PCB veszélyeit már korábban felismerték, a penta- és octa-PCB-t már az Egyesült Államokban is betiltották. Az Independent szerint azonban most is nagy készletek vannak raktáron a betiltott vegyszerből.

A környezetvédők aggályai szerint a sarkvidék a nyugati világ vegyihulladék-tárolója lett. Ez - a globális felmelegedés hatásaival együtt - könnyen a jegesmedvék végső pusztulását okozhatja még ebben az évszázadban.