Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A töki körhinta ölt 1999-ben a Szigeten

2008.07.22. 10:48
Bár a körhinta üzemeltetője tagadja, a rendőrség megerősítette: a töki falunapon tömegbalesetet okozó körhinta ugyanaz, mint amelyik 1999-ben a Szigeten halálos áldozatot is szedett.

Ugyanaz a körhinta okozott balesetet az 1999-es Sziget fesztiválon, mint amelyik vasárnap felborult a töki falunapon, 17 embernek okozva sérülést - mondta Farkas Norbert, a Budaörsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Az osztályvezető elmondta: az üzemeltető kihallgatása során kiderült: a körhinta nem először okozott balesetet. Az 1999-es Sziget fesztiválon ugyanennek a körhintának szakadt le két gondolája. A balesetnek akkor egy halálos áldozata is volt.

A tragédia után a játékot teljesen átalakították, így üzemelt tovább - tette hozzá Farkas Norbert. Az igazságügyi szakértő keddre ígérte az előzetes véleményt, ami alapján a rendőrség eldönti, hogy közigazgatási eljárás marad-e az ügy, vagy nyomozás szükséges, hogy megállapítsák, ki a felelőse a tragédiának - hangsúlyozta az osztályvezető.

A Blikk keddi száma idézi a körhinta üzemeltetőjét, aki szerint semmiféle összefüggés nincs az 1999-es és a hétvégi eset között, "hisz az akkori baleset egy teljesen más berendezésen történt. Csak annyi igaz, hogy abban az esetben is én voltam az üzemben tartó." Szerinte most a Fifi-típusú körhinták váltak veszélyessé, akkor pedig egy UFO okozta a tragédiát, ám védekezését most a rendőrség cáfolta meg.

A baleset a töki falunapon történt vasárnap este. A körhinta két tartóeleme menet közben eltörött, a rajta lévő kabinok szétrepültek. A balesetben főként gyerekek sérültek meg. A mentők 17 embert szállítottak kórházba. Négyen súlyosan megsérültek, egy közülük életveszélyes sérüléseket szenvedett, és időközben egy másik áldozat élete is veszélybe került.

Hasonló baleset öt évvel ezelőtt történt: akkor a Csongrád megyei Szegváron borult fel egy körhinta, a balesetben hét gyermek sérült meg.