Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Változhat az orvosi eskü szövege

2002.02.07. 18:51
Európai és amerikai orvosok olyan új orvosi etikai kódexet mutattak be Londonban, amely a XXI. századi betegek igényeinek megfelelően módosítja a 2500 éves hippokratészi esküt.
Az új szakmai charta célja helyreállítani az orvosok iránti bizalmat, amelyet alaposan megtépázott az elmúlt időkben több visszaélés. Emellett segíteni kíván az orvosoknak a modern világ etikai problémáival való szembenézésben és el szeretné érni, hogy a szakma újra elkötelezze magát ama elv mellett, hogy a beteg érdeke a legfontosabb.

George Alberti professzor, a londoni királyi orvosi kollégium elnöke The Lancet című orvosi szaklap és az Annals of Internal Medicine által közösen publikált chartát a modern orvosi gyakorlat kézikönyvének nevezte.
Olyan kérdések váltak ugyanis fontossá az orvosok számára, mint a beteg önállósága és választási lehetősége, a csapatmunka, valamint más szakemberek tiszteletben tartása - ezeknek a szempontoknak nem volt a maihoz fogható jelentősége a Kr.e. 460 körül született görög Hippokratész, a modern orvostudomány atyja idején. A neki tulajdonított eskü szerint az orvos csakis a beteg gyógyulásának érdekében dolgozhat, és nem adhat neki bűnös céllal gyógyszert, illetve nem végezhet el rajta ilyen célzatú műtétet.

Ma már nem bízunk vakon az orvosokban

A mai betegek többet tudnak egészségükről, mint a korábbi korok emberei, és ezért nem bíznak többé vakon az orvosokban. Az orvosoknak viszont számos új problémával kell megküzdeniük a gyógyszerkiadási rendszerektől kezdve az új technológiai robbanásig és etikai dilemmákig. "Úgy vélem, van tere az eskü némi módosításának és aktualizálásának, hogy jobban tükrözze a mai, sokkal felelősebb és remélhetően nyitottabb világot" - idézte a Reuters Alberti professzor szavait.

Christopher Davidson, a belgyógyászok európai szövetségének főtitkára szerint az új etikai kódex mérföldkő az orvosok és betegek közötti kapcsolatok javításában, és ezért az egész kontinensen mielőbb be akarják vezetni.

A charta amerikai-brit együttműködésből született meg az amerikai belgyógyász-szövetség (ABIM), az amerikai orvoskollégium - amerikai belgyógyász szövetség (ACP-ASIM), és az európai belgyógyász-szövetség (EFIM) részvételével. Az etikai kódex előírja az orvosoknak, hogy javítsák a betegellátás színvonalát, tartsanak fenn őszinte kapcsolatokat a betegekkel és tartsák meg az orvosi titkot. Felszólítja továbbá őket, hogy tartsanak lépést a tudományos haladással és kerüljék a szakmán belüli érdekkonfliktusokat.

Hippokratész már rég nem kötelező

A világ sok, országában már ma sem tartják magukra kötelezőnek, legalább is betű szerint, a Hippokratészi esküt, nyilatkozta az Indexnek Kovács József, a SOTE Magatartástudományi Intézetének docense. A sebészi beavatkozás, vagy ahogy az antik szövegben szerepel, a "kőmetszés" tilalmát, például már sehol a világon nem tartják be az orvosok. Ugyanígy hanyagolják az istenekhez, pl. Apollónhoz szóló esküt is.

A klasszikus hippokratészi alaptéziseket már 1948-ban felváltotta az Orvosok Világszövetségének ún. Genfi Deklarációja, amit '68-ban, '83-ban és '94-ben módosítottak. Az alapvető hippokrateszi szellemiség ugyan nem változott, de az atyáskodó orvos-beteg viszonyt lassanként az egyenrangú, szerződéses kapcsolat (az orvosok tájékoztatási kötelezettsége, a beteg hozzájárulási joga a kezeléshez) váltotta fel.

Magyarország későn, az 1997-es egészségügyi törvénnyel kapcsolódott egyértelműen az új szemlélethez. Még ma is igaz, hogy minél keletebbre található egy ország, annál paternalistább az orvosok szemlélete, mondta az Indexnek Kovács József.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!